28 augusti 2021

Mari Jungstedt - Där den sista lampan lyser

 

Anders Knutas #16


Titel & Omslag
Ett snyggt väldigt passande omslag. 

Handling
Två stockholms pojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt  och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband. 
Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet. 

Mina åsikter
Precis som Mari Jungstedts tidigare böcker om Anders Knutas så är det här en spännande bok i väldigt högt tempo. Den är svår att lägga i från sig för jag vill verkligen få veta vad som har hänt pojkarna, kommer de återfinnas vid liv? 

Jag gillar att den här boken är lite tidlös, det har inte så mycket med teknik att göra och det innebär också att bokens handling fungerar under en längre tid. 

Och den skyldige? Ja jag hade inte alls kunnat räkna ut att det var den personen, tänk att man kan bli så girig. Jag gillar den här serien, annars hade man kanske inte läst alla 16, och jag kommer helt klart fortsätta läsa även fortsättninge. Har man gillat de tidigare i serien så kommer man gilla även den här boken. 

Spoiler varning! 
Att ingen har kommit på han tidigare, att han snattade saker hos föräldrarnas vänner, att han tidigt hade ett öga för vad som var värdefullt. Att han skulle ha det jobb han hade kändes egentligen inte som någon överraskning men att han skulle vara beredd att döda för att behålla sina hemligheter för sig själv, det förstår jag inte.  

Knutas och Karin då? Så de ska behålla barnet, jag förstår att Hanna reagerade samtidigt som hon fick lov att ransaka sig själv om hon var riktigt shysst. Förstår även att Karin vill få vara med om ett barn hela vägen, samtidigt som Knutas är rätt redo och vill få gå i pension, det här kommer bli en väldigt omställning för han och Karin. 


Betyg 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...