9 juni 2021

Lena Matthijs - Under fjärilens vingar

 

Hasse Nelander-Wein #2

Titel & Omslag
Jag tycker väll inte riktigt att titeln passar, och omslaget är inte så tilltalande. 

Handling
"Hej Cecilia. Ska du gå hela vägen hem?" sa han med sin mildaste röst. "Vill du ha skjuts?"

När Cecilia plockas upp av en man utanför sin skola är det början på en lång serie övergrepp. Fjorton år senare rymmer hon från psykakuten och försvinner spårlöst. Påföljande dygn försvinner ännu en ung kvinna och när hon senare hittas död väcks de avgörande frågorna: Finns det något samband mellan kvinnorna? Lever Cecilia, och vem var den man som hämtade hennes dagböcker efter att hon försvann? 

Kommissarie Hasse Nelander-Wein och hans utredningsgrupp brottas med ett ärende som växer i omfattning och där mycket talar för att mördaren kommer slå till igen.

Mina åsikter
Det är så jobbigt att läsa om barn som far illa, sexuella övergrepp och hela den där biten. Och boken är bra, den skrivs på ett bra sätt, jag gillar karaktärerna men sen tappar jag greppet lite. Det som händer i boken är bris på respekt för andra människor, man tar det man vill ha, behandlar andra illa och det kommer för eller senare ha konsekvenser på ett eller annat sätt. 

Det är så många barn som far illa, som ingen ser, och det är tidigt vi behöver fånga in alla vilsna själar, inte när de redan vandrat iväg och är vilse. Det finns mängder av sätt att försöka förebygga, men det kostar pengar, pengar som vi just nu lägger på att ta hand om kaoset istället för att förebygga och tyvärr är samhället uppbyggt på det sättet. 

Den här boken berör, på flera plan, det är så mycket orättvisa och det finns ingen vinnare utan bara massor av förlorare. 

Spoiler varning!! 
Alltså jag förstår att inte Jonas fick lindring pga psykisk störning för han är ju inte psykiskt sjuk utan mer en vilse och ensam kille som inte fått kärlek och blivit accepterad som han är och att han har aspberger på det. 

Cecilia däremot, hon behövde fly någonstans och då flydde hon in i sitt huvud när hennes pappa inte trodde på henne, så hon behövde skapa någon som hon kunde lita på, som kunde hjälpa henne och som inte övergav henne. Att det gick sen så överstyr handlar om att flera personer som inte mår bra lyckades trigga igång varandra. 


Betyg 4 av 5
boken finns på  Adlibris  BokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...