24 november 2019

Anna Jansson - Skymningens barfotabarn

Maria Wern #15
Titel & Omslag
Snyggt omslag som passar i handlingen så även titeln, allting får sin förklaring i handlingen.

Handling

Den 90-årige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-åring? Och varför?  Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslägerfångar till ön, för att få vård på Lärbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmärglade, svårt psykiskt och fysiskt skadade fångar som placerades på samma sjukhud som de tyska soldaterna. Sköterskorna fick stränga order att inte tala med patienterna från koncentrationslägren och hade ingen aning om vad de hade varit med om. Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet på Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pågår. Men även det som händer på hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmärksamheten. Där finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om? Anna Janssons nya kriminalroman handlar om barns utsatthet och hur det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland. 

Mina åsikter
Jag lider så mycket med Mirela, att andra barn ser henne som ett lätt offer och ser sin chans att utnyttja henne för att göra dumma saker för de vet att hon inte kommer våga säga nej och hon är ensam så hon är lätt att manipulera.

Barn kan vara så elaka, barn med pengar verkar vara värst just för att pengar ger makt och rika föräldrar inte alltid lär sina barn att vara tacksamma och ödmjuka utan lär ut att de har makt och att allting går att fixa med pengar. 

En riktigt spännande bok, det händer lite väl mycket i Marias familj och just nu skulle jag vilja att de fick bara njuta av livet och någon annan kan bli drabbad, typ de som bor i Gotland. Allting hemskt som händer kan ju inte vara påverka Marias familj.

Spoiler varning!
Fy vad jag avskyr Mons, att han har sådan makt över alla andra barn, han hotar och har makt genom sin pappa. Han är verkligen ett elakt barn och jag tror han hamnade i helt rätt fosterhem. Stackars hans mamma dock för jag tror inte hon har det så lätt att bo med sin man. Maria Werns bror var rätt läskig när han dök upp så där i huset, något fel på att knacka på och berätta vem man är istället? Sen att det visade sig att han är precis som Marias mamma gör ju inte saken bättre, han lär återvända i fler böcker. Det är lite skönt att Marias mamma dog för hon var också en hemsk människa, manipulativ och gjorde och sa saker som gynnade henne och struntade i alla andras känslor men då har hon ju en ersättare nu. Liv Ekdal,jag tål inte människan och hon kommer verkligen göra allting för att förstöra mellan Maria och Björn, försöker bli en del av familjen till varje pris. Helt sjukt att hon som jobbar med att hjälpa barn kan som person vara värsta stalkern. 

Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  Adlibris  Bokus  Cdon  Omnible 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Daniel Paris - Edith, Alex och enhörningarna

  Titel & Omslag Man har var en illustration från bokens insida som omslag, titeln passar på sätt och vis men ändå inte.  Handling Tänk ...