7 juni 2018

Francesca Zappia - Eliza och hennes monster

Titel & Omslag
Klockren titel och omslaget är verkligen gjord med tanke på handlingen.

Handling
I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner. På nätet är hon däremot en supersucce: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monstrous Sea som har miljoner fans och läsare. Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkligen världen kanske inte måste vara så hemsk ändå. Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro.

Mina åsikter
Jag gillar Eliza, hon finns på alla skolor, den där tysta gråa musen som är ensam men vi alla vet att alla är vi bra på någonting det är bara så att alla inte har behov av att få uppmärksam för det de gör eller för den de är. En väldigt fin bok som berör jätte mycket, jag har gråtit, haft ont i bröstet, känt mig nykär, lycklig, och massor av andra känslor genom den här boken och jag älskar böcker som berör mig. Jag vill vara Eliza, jag vill vara så där bra på någonting men samtidigt vill jag inte känna mig så där ensam som hon gör, men jag har också varit där tidigare i mitt liv, en tid då mina vänner fanns på andra sidan skärmen och även om det finns massor av nättroll där ute så finns det även massor av bra människor som man kan hitta stor gemenskap med.

Det enda som jag stör mig på är att man redan på baksidan får läsa att hon kommer bli avslöjad, så sitter man mer än halva boken och väntar på att det ska hända.
När min dotter blir äldre kommer jag se till att hon läser den här boken, även om hon kanske inte kommer relatera till Eliza så kanske hon har en Eliza i skolan. Det här är en bok som ungdomar bör läsa, det finns så mycket att lära sig om andra genom att läsa den här boken och jag vill läsa mer av Francesca Zappia.

Spoiler varning! 
När Elizas värld går under, när sanningen om vem hon är kommer ut den panikångestattacken hon får då känner jag så väl igen. Ni vet när man råkat göra någonting som vara allt annat än bra, känslan man får då var så bra beskriven, jag känner så mycket med Eliza. Hennes föräldrar försöker ta del av hennes liv men inte av den hon är utan av de vill att hon ska vara, tror det är ett vanligt problem mellan föräldrar och barn.
Betyg 5 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

1 kommentar:

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...