27 september 2016

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 39

Den här veckan är frågan om barnsläsning. Ska man styra barns läsning? Ska barnen få läsa precis vad de vill eller ska man jobba för att försöka få dem att läsa en viss sorts litteratur? vad är viktigast, att barnens läslustbevaras, att barnen utmanas i sin läsning eller att barnen tar del av vissa välkända böcker beroende på sin ålder (klassiker, litteraturkanon) Och måste det ena verkligen utesluta det andra? Ska deras litteraturval skilja sig åt hemma och i skolan?

Alltså varför skulle man styra sina barnsläsning? Nu kan inte mina barn läsa ännu men jag har haft väldigt mycket att göra med min lillebrors läsning (han är nu 16) Tidigt upptäckte vi hemma att lillebror hade lite läs och skrivsvårigheter men det tog 9 skolår innan vi fick lärarna till att förstå det, han har svårt att ta in text som han läser utan ska helst få lyssna. Men eftersom vi upptäckte det hemma så har jag alltid försökt hjälpa han att vilja läsa, jag har letat böcker som han vill läsa och då spelar det ingen roll om det är en serie tidning eller skulle vara en tjock klassiker utan vad HAN varit intresserad av.

Det är aldrig någon som har styrt min läsning, eller jo i skolan och de böckerna har jag aldrig gillat.  Mina barn kommer få läsa exakt vad de vill läsa, jag resonerar som så att all läsning är bra läsning och ju mer man läser ju mer vill man läsa och man blir bättre allt eftersom och vill då även utmanas ibland, det är naturligt men det får gå i den takt mina barn vill. Min dotter håller på att lära sig läsa just nu, vad hon sen vill läsa det får vi se :)

1 kommentar:

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...