31 augusti 2016

Cilla & Rolf Börjlind - Den tredje rösten

Andra boken i serien om Tom Stilton & Olivia Rönning.
I Marseille hittas en kvinna styckad och nergrävd i ett strövområde. Hon har tidigare arbetat på en cirkus som targetgirl för en knivkastare. Hennes död skakar om en nära vän till före detta polisen Tom Stilton, tillsammans åker de ner till Frankrike för att ta reda på mer om det brutala mordet.
Under tiden i Stockholm så har en tulltjänsteman hittad hängd i sitt hem, polisen konstaterar väldigt fort att det är ett fingerat självmord och kopplar ihop mordet med det parti droger som har försvunnit som tullen har beslagtagit.
Olivia Rönning dras in i mordet på tulltjänstemannen eftersom hon suttit barnvakt åt hans dotter och Olivias mamma bor på samma kvarter som familjen så hon råkar av en slump vara där i samma veva som flickan hittar sin pappa. Motivet till mordet leder poliserna in i kretsar som tjänar grova pengar på att mjölka det svenska välfärdssystemet.

Alltså många stör sig på när poliserna har problem hit och dit och i många serier är det poliser med alkoholproblem, här är det inga sådana missbruk (än så länge) men det är många trasiga människor, som tillsammans försöker överleva och som hjälps åt för de alla är bra på någonting. Det händer väldigt mycket med karaktärerna i varje bok i den här serien och det gör att allting flyter på så bra mellan alla ledtrådar och allt polisarbete som så klart också står i fokus, och det är väldigt intressanta fall.                                                                  Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på adlibris cdon


Christina Larsson - Silhuetten

Det här är då fjärde och sista boken i serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman.
Efter allting som har hänt så har Ingrid varit med sina två bästa väninnor några veckor på en dröm resa till Thailand, men så fort de återvänder till Göteborg så kommer verkligheten ikapp. Larmet på Ingrids hus har under natten gått igång fem gånger men ingenting har sett misstänkt ut så väktaren som har åkt ut på larmet har nonchalerat det till att det måste vara något fel på larmet.
På polishuset har hon varit väldigt efterlängtad och ett berusat svensexegäng som har varit  i de gamla underjordiska befästningsgångarna hittar en död tonårsflicka. Flickan är mördad men av vem eller vilka? Under utredningen får Ingrid möta ondskan men inser även att ondskan finns även i hennes närhet samtidigt börjar hon mer och mer inse att det finns ett liv utanför polisarbetet, det liv hon en gång hade men har gjort allt för att förtränga.

Så bra serie!! Den är lätt läst, det händer massor, det är massor av karaktärer som man älskar och hatar och man gissar hit och dit hur allting ligger till och ibland har man rätt, ibland inte. Hela serien är sträckläsningsböcker och jag har nog aldrig tidigare läst en hel serie i sträck, jag blir inte less utan jag vill hela tiden ha mer och detär så spännande så jag vill veta hur allting kommer lösa sig. Det är en cliffhanger mellan trean och fyran, så de böckerna är viktigast att läsa i ordning, sen har bok fyra ett bra avslut på hela serien så man får veta det man vill veta och blir inte lämnad med massor av frågor. Jag säger det igen, har ni inte läst den här serien så gör det!!
Betyg 5 av 5
boken finns att köpas på adlibris  cdon

Christina Larsson - Slaskjobbet

Andra delen i den här serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman.

Vad döljer sig i frysboxen som änkan Elsa Karlsson och hennes hund Lufsen upptäcker på en parkeringsplats en morgon i oktober? Lufsen är väldigt intresserad av påsen som ligger på frysen och när Elsa lyckas få se vad som finns i så blir hon chockad men lyckas i alla fall larma polisen.
Under sommaren har det försvunnit fyra familjefäder som var bosatta i samma del av Göteborg, Ingrid Bergman och hennes team tror att de snabbt ha löst fallet men det var inte så enkelt som de först trodde.

I den här andra boken får vi lära känna Ingrid mer och veta mer kring hennes förflutna, när jag inte läste böckerna i rätt ordning så vet jag att det inte spelar allt för stor roll för böckerna är ganska fristående men det finns ju vissa personliga delar som man kan bli spoilad om.  Direkt efter att jag hade läst ut den här boken så kastade jag mig över del 4 (3an råkade jag läsa först när jag fick den som rec.ex). Jag förstår inte varför jag inte började på den här serien tidigare, och varför har ingen skrivit någonting om den? Ingen som har läst? Vill ni ha bra svensk deckare så läsa dessa fyra böcker, det är högt tempo, med en handling som är jätte spännande så man vill sträckläsa hela serien. Jag personligen kan bli lite less om jag läser för många delar i en serie i sträck, men inte den här gången.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  cdon  adlibris

30 augusti 2016

Christina Lindström - Jack

Jack är den snygga coola killen som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har stor näsa, en rosa stickad mössa och hon tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par men när de träffas på toaletten på en fest så kan ingen av dem värja sig, de faller handlöst för varandra.  Men så hinner Jacks förflutna ikapp, för i grundskolan var han inte så snäll med de mindre coola eleverna och även om Jack tycker att han har lämnat det där bakom sig så har de som han har sårat inte glömt och när Freja får veta saker om Jack så inser hon att han inte är den hon trodde att han var.

Förälskelse över gränserna, när det inte är med den de borde bli tillsammans med utan de klickade när de pratade med varandra utan att där och då har riktigt koll på vem den andra är och vilken status. Barn som Jack finns på alla skolor, så även Freja, man känner igen sig själv i den här boken och många andra man gått skola med vilket gör boken så verklighetstrogen. Samtidigt som det ger hopp om att vissa kan ändra sig till det bättre och inte vara elaka mobbare för evigt. En bok för ungdomar att läsa, jag tror den kan ge lite insikt för barn/ungdomar hur de själva kanske uppfattas och sen inse om kanske borde bli snällare eller våga ta för sig mer osv.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  cdon  adlibris

Johanna Lindbäck - Som om jag frågat

Allting förändras när John börjar nian, hans bästa kompis Lukas har blivit tillsammans med Johns granne Saga så ingen av dem vill ha riktigt prata med om det som pågår hemma. För hemma har Johns föräldrar bestämt sig för att ha en paus och flytta isär tillfälligt, men hur länge är det? Och all den här väntan på att få veta om det kommer bli som tidigare eller om allting kommer fortsätta kännas jobbigt och tråkigt, det är många funderingar för John. Som när han inte orkar gå på fotbollsträningen längre och kanske vill sluta, eller när han cyklar omkring för att han verkligen inte vill åka hem.

En bok som verkligen tar upp ett viktigt ämne och nu har jag ju inte jag skilda föräldrar men jag kan verkligen tänka mig att det skulle vara så här med alla funderingar och att allting blir så här jobbigt. Samma med att relationer förändras när man blir äldre och hur man hanterar det. Jag gillade karaktärerna, kände igen många ställen som nämns eftersom boken utspelar sig i Luleå och där har jag varit många gånger, och det ger ett litet extra plus i kanten.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på adlibris cdon 

27 augusti 2016

Linda Boström Knausgård - Välkommen till Amerika



I välkommen till Amerika så möter vi en familj, flickan pratar inte längre, brodern har spikat igen sin dörr och kissar i flaskor, mamman är skådespelerska och pappan är död. Den döda fadern kan sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan, bara flickan vet att det är hennes fel att pappan är död. Mamman säger att de är en ljusfamilj men flickans mörker sipprar ut under dörrspringan och rinner ur kranen i badkaret.

Det här var ett rec.ex som bara trillade ner i brevlådan, jag hade aldrig hört talas om den ens.
Alltså det händer inte mycket i den här boken, man får läsa om det som står i baksidestexten och lite till och sen är boken slut och man vet ingenting och tycker bara att allting var typ konstigt. Det känns lite som att läsa några kapitel mitt i en bok och sen ingenting mer. Det kändes mest som slöseri med tid att läsa den så det var tur att boken bara är på 92 sidor, fast hade den varit längre hade jag nog inte läst den, i alla fall inte om den fortfarande skulle sakna slut. Ingen bok jag lär läsa igen och ingenting jag rekommenderar vidare.
Betyg 1 av 5
boken finns att köpas på adlibris  cdon

26 augusti 2016

Bokbloggsjerka 26 – 29 augusti

Fredag redan, i helgen blir det tävlingar som vanligt men jag hoppas hinna läsa en hel del ändå för jag läser en bra bok och har några fler som jag verkligen längtar efter att få börja läsa. 
Den här gången är frågan dessutom "Vad läser du just nu?"
En fråga som måste vara lätt för alla för även om man faktiskt inte skulle läsa en bok just nu så kan berätta vad man just har läst eller vad man vill läsa, för man får väll töja lite på frågorna? :)



Jag läser just nu Cilla & Rolf Börjlinds bok Den tredje rösten, del två i serien om Tom och Olivia. Jag måste verkligen köpa hem nästa del för jag gillar den här serien.
Sen när jag har läst ut Den tredje rösten så kommer det bli lite jobbigt för jag vet inte vilken bok jag ska välja av dessa fyra.

25 augusti 2016

Samuel Björk - Ugglan dödar bara om natten

Del två i serien om poliserna Holger Munch, Mia Krüger och deras kollegor i Oslo.
Det här var en bok jag verkligen har längtat efter, älskade första delen "Det hänger en ängel ensam i skogen" så att läsa den här var ett måste, som jag inte ångrar.

En flicka hittas mördad i skogen, hon ligger på en bädd av fågelfjädrar i en cirkel av ljus. Dessa detaljer gör att poliserna till en början misstänker att det rör sig om ett ritualmord men snart blir de kontaktade av en hacker som har sett en hemsk film nätet, en film som ger insikten i vilket helvete flickan måste ha haft innan hon dog. Mia Krüger plågas fortfarande av sitt förflutna, sin döda syster Sigrid och hon kämpar med både självmordstankar och sitt beroende av tabletter och alkohol. Även Holger har problem då han har svårt att släppa tankarna på sin ex fru och även hans dotter Miriam har en livskris och längtar tillbaka till när hon var ung aktivist och det här leder henne rakt i famnen på en störd galning.

Precis som första boken är det högt tempo, händer mycket och man måste hela tiden läsa lite till för att boken är så svår att lägga ifrån sig. Det jag stör mig på är nog att poliserna ibland känns korkade eller att författaren förklarar saker lite väl noga, vilket gör att man ibland vill skumläsa för att ta sig vidare, men jag stör mig också väldigt mycket på att både Holger och Mia har så stora problem, och jag är less på att alla poliser ska ha stora problem och då dricka eller missbruka för att kompensera. Kan man inte vara glad och må bra som polis? Men Samuel Björks böcker är väldigt mörka, hemska och griper tag i en så jag kommer helt klart läsa även nästa bok när den kommer.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på adlibris cdon

13 augusti 2016

I min brevlåda [Juli 2016]

Tror det var pocket rea på ÖB

rec.ex som jag har hunnit läsa och recensera

bokrea bok som jag har hunnit läsa och recensera

bokrea på ica och min nya uggle kompis

recex. har bara läst halva, fastnade där

loppis böcker 5:- styck

6 augusti 2016

Gör ni miner när ni läser?

Jag kom på mig själv (igen) här om dagen att jag gör miner när jag läser. Alltså står det, hon skakade på huvudet, slickade sig om munnen, blängde på någon osv så göra jag rätt ofta den grejen. Inte alltid men ibland och jag tror det sker när jag lever mig in i boken = det händer i böcker jag fastnar för och verkligen gillar, en dålig bok berör mig inte alls på det sättet.
Är det bara jag som får för mig att göra det eller är vi kanske fler? :)


5 augusti 2016

Bokbloggsjerka 5 – 8 augusti (tema: semester)

Nu var det ett tag sedan jag var med på en jerka men kände att idag är det dags igen! 
Och Annika kör semester tema den här gången och frågan lyder så här:
Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något semesterläsningstips att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig? 

Jag har ingen semester, alternativ att en del tycker att jag alltid har semester, jag är mammaledig men sambon tar bara ut två veckors semester och under dessa två veckor har vi alltid MASSOR som ska göras på vårat hus och under dessa två veckor så tar vi tag i något/några större projekt ute och hoppas på riktigt bra väder. Iår har vi haft fler projekt än någonsin men efter 5 år i huset så vet vi vad vi saknar och vad vi vill ändra och vad vi vill ta bort.

Jag lägger mig gärna ute på en filt på gräsmattan eller i en bekväm solstol och läser när det är sommar, hammocken är också en plats där jag läser mycket. Semester lästips är nog dessa nya pocket böcker som brukar komma ut på våren/försommaren, där brukar det finnas många guldkorn och de ingår ofta i pocket reorna. 
En perfekt semester vore med hela min familj (sambo,barn, hundar, mina föräldrar,syskon och syskonbarn), åka bort och titta på massa av fina byggnader äta gott och umgås men med möjlighet att läsa också.


4 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 31

Det var ett tag sedan jag gjorde veckans bokbloggsfråga men äntligen börjar jag vara tillbaka lite mer här på bloggen och om en månad börjar det nog bli ännu mer fart när jag inte kommer vara borta varje helg. Nu drar nämligen hösttävlingarna igång men jag hoppas på att i alla fall hinna läsa en del.
Frågan som barnboksbloggen har den här veckan är: 
Handen på hjärtat: Hur ser det ut med dina hyllvärmare? Har du många olästa böcker i din bokhylla som du har dåligt samvete över, eller tillhör du de som faktiskt hinner läsa i samma takt som de nya böckerna trillar in?

Jag har MASSOR av olästa böcker här hemma, säkert kring 500 stycken men jag har inte dåligt samvete över det. Varje år har jag en speciell hylla där de böcker som jag köper under året får ligga, så är målet att hinna med dessa, hinna med några hyllvärmare och rec.exen har en egen hög så jag inte glömmer bort dessa. Jag önskar att jag hann läsa fler böcker och i år är det färre än någonsin men de trillar in i ungefär samma takt som tidigare så nu känner jag att det är lite svårt att hinna med. Mitt mål är att försöka ligga plusminusNOLL böcker på nyårsafton, inte i år men kanske nästa år och sen får jag börja försöka minska ner antalet olästa för de tar lite väl stor plats just nu och det börjar bli trångt även för de lästa.

Men ibland är det så bra att ha många böcker här hemma, det är många böcker köpa på rea och på loppis, så jag lägger inte ner massor av pengar på böcker som sen står och blir lite dammiga innan de blir lästa. Men vissa gånger som nu, då börjar man läsa en serie som står oläst i bokhyllan och böckerna är jätte bra och går inte ens att köpa längre :)

2 augusti 2016

Månadsläsning [Juli 2016]


45. Christina Larsson - Du kommer inte undan (4)
46. Hjorth Rosenfeldt - De underkända (4)
47. Jonas Moström - Midnattsflickor (4)
48. J.A. Kerley - Det omänskliga (4)
49. Mons Kallentoft - Eldjägarna (4)
50. Christina Larsson - 5e Moseboken (4)


Totalt: 6
Nya författare: 1
Tillhör en serie: 5
Rec.ex:3
Svenska/Engelska 6/0
Hyllvärmare:  2
Tegelstenar(minst 500 sidor):  0
E-böcker/Ljudböcker: 0/0
Seriealbum: 0
Besvikelse: 
Positiv överraskning: Det var väldigt positivt att så många delar i serier jag läser var riktigt bra böcker så nu vill jag så klart det kommer ut fler delar i dessa serier och det syns i vad jag har läst vad jag gillar att läsa och jag kommer försöka prioritera mer att läsa mina favorit författare! 

Min åsikt om månaden
Antalet lästa böcker blev inte många men när semestern inte är semester utan det innebär stora renoverings projekt med panelbyte på ena gaveln på huset och massor av andra sommar projekt så har man knappt hunnit annat än att fixa och umgås med barnen. Så i höst hoppas jag det blir mer läst men då brukar jag träna väldigt mycket och läsa väldigt lite. 

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...