18 mars 2023

Jonas Moström - Blindspår

Nathalie Svensson,Johan Axberg #9
 
Titel & Omslag
Titeln känns ändå okej, och omslaget passar perfekt ihop med tidigare böcker i serien. 

Handling
En söndag i november blir skådespelerskan Helena Melvinder brutalt knivhuggen till döds i sitt kök i Uppsala. När polisen, med kriminalkommissarie Johan Axberg i spetsen, anländer sitter offrets 17-årige son Elias på golvet. Elias har Downs syndrom, han är blodig och håller krampaktigt i sin mamma. Han vägrar släppa taget och kan inte redogöra för vad som har hänt. 

När det uppdagas att Helena tidigre har sökt hjälp hos Nathalie Svensson för sonens våldsamma tendenser går misstankarna direkt till Elias. Men är han verkligen kapabel att mörda? Snart riktar polisen sitt fokus åt annat håll. Kan det vara någon av Helenas älskare som känt sig förfördelad, eller är det Elias pappa som velat lägga vantarna på Helenas förmögenhet? Frågorna är många, men svaren få och den enda konkreta ledtråd de har är den träfigur som Elias täljer på, som tros föreställa mördaren. I takt med att den växer fram dras snaran runt mördaren åt.... 

Hemma ställs Nathalie och Johan inför svåra personliga frågeställningar om etik och moral som sätter deras förhållande på prov. 

Mina åsikter
Precis som tidigare böcker där Jonas skriver om Nathalie och Johan så kastas man direkt in i bokens fall och sen utgår man från det. Så det är ett högt tempo i början, sen blir det lite mer polisutredning men sen ökar spänningen igen och man får veta vem som är den skyldige. 

Jag råkade hoppa över att läsa bok åtta, så nu råkade jag spoila mig själv för när det är dags att läsa den boken. 

Jag gillar fallet i den här boken, jag har aldrig läst någonting liknande och man kan inte alls räkna ut vem som är mördaren. För det finns många misstänkta och bara med ledtrådar får vi veta om någon skulle kunna vara skyldig eller inte. Slutet på boken är jag inte jätte förtjust i, det känns som en enkel lösning för att ge någon skulden. 

Spoiler varning!
Att Nathalie och Johan väntar barn kändes roligt, men Johan vill till varje pris behålla barnet även om det är handikappat, ändå har de redan nu fullt upp med att få sina liv att gå ihop när båda har barn på varsitt håll, de jobbar heltid och de bor inte ens ihop va? 


Betyg 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sören Olsson - Tidsresenären

  Luna och Superkraften #6 Titel & Omslag Ett snyggt omslag som passar bra ihop med de tidigare böckerna i serien. Titeln passar rätt br...