16 november 2021

Anne-Marie Schjetlein - Döden som vakar

 

Andreas Nylund #5


Titel & Omslag
Man ser på omslaget att böckerna i serien hör ihop, vilket alltid är ett plus hos mig. Sen får man även någon inblick i vad som händer i boken också. 

Handling
Andreas och Stina är lyckliga i sin stora bonusfamilj och njuter av tillvaron med nya bebisen Julia. Men Andreas oroar sig för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är avlidna seadn länge. 

Hemma börjar Stina känna att hon vill vara mer än bara en fembarnsmamma och bestämmer sig för att ta tag i sina gamla frisördrömmar, och hon och Andreas måste anpassa sig till en ny vardag. Andreas kan inte släppa mysteriet med den försvunna pappan, och upptäcker snart liknande fall runt om i Sverige. Vem rä han och varför utger han sig för att var patienternas närmast anhörig? När Andreas börjar lägga ett pussel framträder en bild av det mest förbjudna. 

Mina åsikter
Det är väldigt korta kapitel vilket verkligen ger boken ett högt lästempo och det blir då svårare att lägga ifrån sig den. Vi får följa lite olika personer och de har egna kapitel så det är lätt att veta vems berättar röst det är vi läser just nu.  

Jag har tidigare verkligen gillat Andreas och Stina, men deras privatliv tar över lite för mycket i den här boken, samtidigt som fallet inte heller riktigt är så där jätte intressant, någon som övervakar och håller en extremt sjuk person sällskap känns inte som helt fel. Speciellt när dessa människor inte verkar ha någon annan, det är ju inte som så att personalen har tid med sånt. 

Det ska bli spännande att se vad den här serien kommer få för slut nu när man vet att nästa bok är den sista. Dock råkade jag läsa en bokrecension på instagram, om att det är ett stycke i boken där man pratar om någons utseende som inte känns helt okej, så det blir intressant om det kommer störa mig lika mycket när man får läsa hela texten. 

Spoiler varning! 
Det är jätte roligt att Stina skaffat sig ett jobb och att de har en nanny som kan hjälpa till med alla barnen. Kändes dock konstigt att Stinas bästis bara tvärt så där flyttar till sin pojkvän och det känns inte som att hon ens pratat med Stina om det tidigare.  

Andreas och Stina är lite tråkiga i den här boken, han är på jobbet, hon pluggar och annars hänger de hemma tillsammans, det blir lite tråkigt och känns inte riktigt som en psykologisk spänningsroman, men helt klart mer en spänningsroman än en deckare i alla fall. 

Betyg 3 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Natalie Cox - En oväntad jul

  Titel & Omslag Ett gulligt omslag och passande titel. Handling Charlie älskar inte julen. Särskilt inte den här julen. Charlies pojkvä...