24 september 2021

Jan Bertoft - Hoppets sista ljus

 

Vanja Ek #3

Titel & Omslag
Ett snyggt omslag som passar väldigt bra ihop med de två tidigare böckerna. 

Handling
En ökänd bedragare som lurat på folk mirakelmedel hittas mördad i Stockholms skärgård. Polisen Vanja Ek dras snart in i en infekterad konflikt om alternativa hälsopreparat som påstås bota även allvarliga sjukdomar. På sociala medier driver fanatiska anhängare hätska kampanjer mot meningsmotståndare  och mot läkemedelsindustrin. Så dyker det upp ett meddelande som bara kan vara från mördaren. Står fler offer på tur? 

Privat kämpar Vanja med relationen till pojkvännen Dan - är hon redo att ge upp sin självständighet? Samtidigt verkar hennes mycket sjuka farmor vilja berätta något innan det är för sent... Med allt som händer i privatlivet blir det svårare och svårare för Vanja att fokusera på fallet. 

Mina åsikter
Hälsopreparat är verkligen en sådan sak som det känns somm att folk är för eller emot, det finns ingen gråskala. 

Den här boken är den bästa än så länge, kan det vara sista? Man flätade ihop mycket både fallet i boken och kring Vanjas privatliv samtidigt så finns det en öppning för en fortsättning. Jag gillar Vanja och hennes kollegor, men hade önskat att hon inte behövde ha sådant enormt kontrollbehov på alla plan, hon har svårt att släppa arbetet när hon är ledig och på jobbet vill hon helst göra allting själv. 

Jag älskar storyn kring Vanjas farmor, där känns det som det finns ännu mer att gräva fram, och jag vill gärna veta mer NU! 

Spoiler varning!
Jag hade hoppats att Dan inte skulle vara så sur på Vanja hela tiden, han vet ju att hon har svårt för att släppa in folk i sitt liv och är känslig men ändå blir han sur så fort och faktiskt tycker jag nu att det är han som pushar iväg Vanja. 

Så tråkigt att Vanjas farmor dog, men skönt hon fick lite kontakt med sin halvsyster och eventuellt med sin mamma igen. Det blir spännande att se vad Vanja ska göra med de två gårdarna hon nu ärver, är det dags att flytta norrut kanske? 

Så tråkigt att Janne är sjuk, det känns som det är nedräkning för hans del. 

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jussi Adler Olsen - 2117

  Avdelning Q #8 Titel & Omslag Lite tråkigt omslag, däremot passar titeln väldigt bra till handlingen.  Handling I över 10 år har Assad...