19 september 2021

Daniel Paris - Edith, Alex och enhörningarna

 


Titel & Omslag
Man har var en illustration från bokens insida som omslag, titeln passar på sätt och vis men ändå inte. 

Handling
Tänk om man vaknade upp en dag och allt fantastiskt var möjligt? 

När sexåriga Edith vaknar är hon full av förväntan. Papporna har dukat upp frukost och det spritter i benen. Idag ska hon gå till förskolan med bästisen Alex, och då kan allt hända. Men händer det verkligen? 

Mina åsikter
Alltså jag trodde att boken skulle handla om att att Edith och Alex tillsammans hittade på äventyr, en bok om barnens lek. Men riktigt så är det ju inte, sen känns det lika läskigt hur de pratar om att äta rosor, blommor kan vara giftiga att äta och kanske inte någonting man vill att barn ska prova. 
Alex både flyger av enhörningen, blir tagen av en pelikan och håller på att drunkna vilket gör att den här boken blir rätt läskig. 

Boken har lagom med text och är lagom lång men varken jag eller sonen fastnar riktigt för boken, just pga att det visar sig vara en dröm och inte en fantasivärld två kompisar emellan. 

Den här boken ska vara utanför "normen", vilket då i det här fallet innebär att Edith har två pappor vilket inte är var så vanligt i barnböcker när Daniel Paris växte upp, inte när jag heller växte upp men det var ingenting jag tänkte på. Det har blivit mer och mer vanligt i böcker, tvserier och filmer. 2 pappor,  2 mammor, ensamstående föräldrar, de som växer upp med andra släktingar, eller fosterhem. Alltså för mig personligen så spelar sånt ingen roll, det viktiga är att barn får växa upp i kärleksfulla hem och få stöd att utvecklas att bli trygga personer.  

Jag har själv aldrig sökt efter karaktärer lika mig i böcker, utan tvärtom, böcker har ju varit ett sätt att leva sig in i en annan värld. Men när man hör till någonting som känns annorlunda så kanske det är det man gör, man stör sig på att ingen är som en utan som alla andra. 

Spoiler varning! 
Jag blev lite besviken, för jag trodde att Edith och Alex hittade på en fantasivärld tillsammans när de gick till förskolan. Men så visar det sig att allting bara är en dröm så det är Ediths dröm som hon sen berättar för Alex om. Men jag vet inte, jag blev besviken när jag insåg att det var en dröm och så även min son. Barn har så mycket fantasti så det hade varit bättre om det hade varit ett äventyr så, men samtidigt så kändes Ediths dröm lite läskig, de äter rosor 

Betyg 2.5 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Unni Lindell - Drönaren

  Cato Isaksen #12 Titel & Omslag Den här titeln passar så bra och omslaget är riktigt snyggt.  Handling  Drönaren svävar fram över  gra...