26 april 2021

Anna Jansson - Galgbergets väktare

 

Maria Wern #22

Titel & Omslag
Snyggt omslag som ger lite ledtrådar till handlingen och titeln är som vanligt klockren till handlingen. 

Handling 
Maria Wern har drabbats av en tragedi. Hennes man Björn är förlamad från nacken och nedåt och Maria sköter om honom i hemmet. När ett lik hittas i vattnet nedanför Högklint tvingas hon ge mer ansvar till de personliga assistenterna. Trots att hon litar på dem är det något som skaver. 

Nittonåriga Elin Rute väcks på midsommarnatten för att upptäcka att hennes älskade, Oliver, ligger mördad utanför sommarhuset i Djupvik. Hennes föräldrar beter sig oerhört märkligt, och elin gör något som kommer att plåga henne länge efteråt. 

Galgberget i Visby är en gammal avrättningsplats. Gruppen som kallar sig Galgbergets väktare har tagit som sin uppgift att peka ut förrädare och döma dem till historiska straff. Ledaren låter hellre bilan falla än benådar. 

Mina åsiikter
Efter 22 böcker, vad kan jag skriva som inte kommer spoila någon?? 

Så jobbigt för Maria och Björn att anpassa sig till den här typen av liv. Jag gillar ju verkligen assistenterna och eftersom jag själv har arbetat som personligassistent så vet jag hur knepigt det är att jobba i en bostad där familjen bor. Även fantastiskt vilka hjälpmedel som finns i dag. 

Själva fallet är spännande och inte förrän i slutet så vet man vem den skyldige är och som vanligt har Anna Jansson gett oss personer att gilla, flera att misstänka och även personer att ogilla, det är ju de där personerna jag inte alls gillar som ger de här böckerna mer djup och de blir mer verkliga. 

Man får väldigt mycket tankar efter den här boken, mycket man vill diskutera med andra för är inte så mycket man kan skriva utan att spoila. 

Spoiler varning
Jag skulle bli mörkrädd om mina föräldrar ville dumpa ett liksom ingen av oss hade mördat utan bara för att den ligger där och man inte vill få misstankarna på sig för att det inte passar, så typiskt rika människor.

Skönt att Björn inser att han får göra det bästa av situationen och hans liv kändes nog genast bättre när han kunde börja kommunicera och inte bara vara instängd i sin kropp. Intressant att han fick så nya personligaassistenter, känns som de borde iaf ha haft en äldre som har lite mer kunskap och som kanske inte kommer sluta direkt det blir höst och de kanske vill börja plugga vidare eller flytta. 

Däremot är det lite konstigt att Marias barn fortfarande är 7 och 11 år, borde de inte har hunnit bli äldre än så efter alla de här böckerna? 

Jag tycker så synd om Felicia, hennes bästis och kusin inleder en affär med hennes pojkvän, vilket hon får veta efter hans död, vilket kändes så sjukt onödigt att det kom fram. Sen att hennes mamma också dör, hur ska man gå vidare från en sådan sak? 

Elins pappa slår henne, hennes mamma gör ingenting och dessutom så när de hade flyttat Olivers kropp, då borde han stöttat Elin och Felicia till att umgås inte försöka hålla henne instängd och varför berättade inte Elin det för Felicia? Hon måste ju ändå veta hur mycket stryk Elin får. 

Det kändes som att det förberedes för att Björn skulle dö, men det blev så hemskt när Leonard dödade honom, hur kan man mörda någon som inte ens kan röra sig bara för att han kanske vet lösenordet till en fil.

Leonard var så sjuk, att han lever i dåtid och ska mörda folk, han måste ha mått så dåligt efter att hans mamma valde att inte leva mer. Han behöver helt klart psykhjälp, han har ju dessutom uttalat mordhot mot sin pappa.  Men borde inte polisen ha förstått att han var på galgberget? 

Betyg 4 av 5
boken finns på   Adlibris  Bokus 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jussi Adler-Olsen - Natriumklorid

  Avdelning Q #9 Titel & Omslag Inte ett så där jätte intressant omslag och titeln? Ja jo den har med handlingen att göra men känns inte...