11 februari 2020

Ida Axelsson - Svart skugga

Helsingborg noir #1
Titel & Omslag
Omslaget säger inte speciellt mycket om handlingen egentligen, det passar in men det är inte mer än så. Men jag gillar att man ser att böckerna i serien hör ihop. Titeln däremot passar väldigt bra in.

Handling
Uteliggaren Damir Hittar en hängd kvinna ovanför terrasstrapporna i Helsingborg. När polisen kommer till platsen möter Damir sin barndomsvän Linn Wide som ska utreda fallet. Mötet väcker minnen från en annan tid, ett annat liv: varför hade hon plötsligt lämnat honom och Helsinborg?  Och varför kom hon tillbaka nu?

För Linn Wide blir fallet en tuff start på nya jobbet När hon sedan inser att den hängda kvinnans död kan länkas till hennes egen mörka hemlighet rasar allt. Men hur långt är hon beredd att gå för att dölja sanningen?

Mina åsikter
Eftersom det här är första boken i serien med Linn Wide så får vi så klart lära känna henne i första hand, hon blev adopterad som liten när hon inte kunde bo kvar hemma eftersom hennes biologiska föräldrar hade problem med alkohol, droger och var kriminella och det kanske även är därför hon blev polis. Vi får även lära känna hennes son och pojkens pappa som även han är polis men han har psykiska problem så de lever i något slags on/off förhållande, eller snarare så att han kommer och går som han vill och behagar och Linn finns alltid där.

När det är första delen i en planerad serie så är det alltid en balansgång mellan att berätta lagom mycket så karaktärerna blir intressanta och att få med ett intressant fall som tar lagom med plats.

Fallet i den här boken är inte super intressant, förutom länken till Linns förflutna vilket gör att vi på ett snyggt sätt får veta grejer om Linns förflutna samtidigt som hon utreder fallet. Det här var en riktigt bra första bok i serien, det kommer bli väldigt intressant att läsa nästa bok i serien och eftersom jag har den så kommer jag börja läsa den med en gång.

Spoiler varning! 
Jag tycker Linns adoptions historia är väldigt intressant, att hennes föräldrar ville henne något bättre och därför tyckte att det var bäst för henne att bli bort adopterade, de såg en chans att ge henne ett bättre liv. Men det innebär också att kriminella kanske inte alltid vill leva sitt kriminella liv utan skulle vilja byta spår, även om det är svårt att tro så tror jag faktiskt att det är så många gånger. De ser ingen annan utväg än att bli kriminella och när de väl är inne i ett gäng så är det mer eller mindre omöjligt att ta sig ur det.

Men slutet, jag trodde det skulle vara Damir som var död men nej det var Jens som inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. Dante behöver sin pappa men han har ju inte varit närvarande speciellt mycket så jag tror inte det gör så stor skillnad men Linn däremot, det här blir riktigt hårt för henne, både privat men även på jobbet eftersom han ändå var polis.

Betyg 4 av 5
boken finns på  Adlibris  Bokus  Cdon  Omnible


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sören Olsson - Tidsresenären

  Luna och Superkraften #6 Titel & Omslag Ett snyggt omslag som passar bra ihop med de tidigare böckerna i serien. Titeln passar rätt br...