8 juli 2019

Alex Michaelides - Den tysta patienten


Titel & Omslag
Titeln passar in så bra men omslaget är ganska läskigt.

Handling
Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering - och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia - den tysta patienten - ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia - av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom.

Mina åsikter
Från början händer det inte så där jätte mycket men man är ju nyfiken på varför Alicia inte vill prata, men i slutet händer det rätt mycket och ingenting är riktigt som man hade trott det skulle vara. En lite udda men bra bok, som inte alls var riktigt vad jag förväntade mig så jag blev rätt lurad bitvis.

Spoiler varning!
Jag förstår ju inte riktigt varför Theo vill att Alicia ska börja berätta, han skjuter ju verkligen sig själv i foten när han hjälper henne att börja prata, för när sanningen kommer fram så är ju han rätt medskyldig. Och hur gick det sen, fortsatte han vara tillsammans med sin fru som varken låtsades om att hennes älskare blev mördad eller att hon ens haft en älskare. Snacka om förhållande som är dömt att misslyckas. 
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...