14 juni 2019

Johanna Mo - Allting trasigt ska bli helt

Helena Mobacke #3
Titel & Omslag
Snyggt omslag, men tycker omslaget hade kunnat ha någonting annat än en brinnande bil på omslaget, den bilen har så lite med bokens handling att göra. Titeln passar in om man tänker till lite.

Handling
Två personer närmar sig Skärholmens torg från olika håll: femtonåriga Zemar Ahmadi och sextiotvååriga Gunnar Andersson. Det är sommar och helg. Plötsligt smäller det. Lågor slår upp från en rostig volvo. Gatstenar haglar genom luften. Gunnar knivhuggs och dör, någon håller fast Zemar: Det var han som gjorde det.

Helena Mobacke och hennes grupp vid Söderpolisen kallas till platsen. Det pågående upploppet gör frågor som "hur" och "varför" än mer svåra att besvara. Helena är inte den enda i gruppen med ett bagage. Herman Tingwall tvingas konfrontera det som hände när han själv var femton. Det som fick honom att lämna hembyn.

Mina åsikter
En riktigt bra och spännande tredje del i serien om Helena Mobacke. Vi får följa utredningen i jakten på Gunnars mördare, och allting är inte som det verkar vara utan man måste gräva lite mer i det förflutna för att plocka fram skeletten från garderoben.

Storyn med Herman tillför inte handlingen så där jätte mycket, det är mest jobbigt att läsa, men det är antagligen för att vi ska lära känna han bättre men i den här boken bidrog han faktiskt inte så mycket utan det var delar från hans privatliv vi mest fick ta del av. 

Jag var tvungen att gå, heter 4e och sista boken i den här serien och den kommer ut nu i juni.

Spoiler varning!

Vad jag tycker om Zemar, blir misshandlad så han hade kunnat dö om inte hans mamma hade försökt väcka han i tid. Och allt bara för att någon hade fördomar om att han måste vara skyldig till mordet när han istället försökte hjälpa till. 

Alltså hur kan man ha så dåligt samvete som Herman för någonting någon annan hade gjort. Han var 15 år, han hade knappast kunnat rädda livet på henne, men måste ha varit skönt för han att äntligen få släppa ut sanningen.

Gunnar, att vara bi eller gay och ändå ha en fru som han "lurat" i trettio år, vågade han inte vara öppet tillsammans med Erik?  Mördaren då?  Ja alltså vad han nu heter på riktigt, vad tyckte han att de andra skulle ha gjort efter att han blivit skjuten eller hamnat i fängelse? Och hur insyltad var han i det kriminella de höll på med för han lär ju knappast bara ha varit tolk utan tagit del av kakan på något sätt?
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  Adlibris  Bokus  Cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...