5 januari 2019

Lotta Lundh - Kvinnornas hus

Titel & Omslag
 Ett snyggt omslag och en titel som säger exakt vad boken handlar om.

Handling

Det går inte att se vem som är förövare.
Det går inte att se vem som drabbas.

Det är sommar i den lilla värmländska staden Lövvik. Idyllen rämnar när två lik dyker upp i vattnet som rinner genom centrum. Båda är täckta av märken som tyder på långvarig misshandel. Kriminalaren Lars Blom inser snart att han jagar en seriemördare. Kommer han att kunna lösa fallet innan ny offer dyker upp?

Mina åsikter

Det här är en så viktig bok!! Den berör mig så mycket, alla dessa kvinnor och barn som far illa, det är så skrämmande och man vet ju dessutom att enormt många har det så och som aldrig säger någonting. Det finns män i den här boken som gråter, och det är ingen big deal utan det är fullt normalt, precis som det ska vara!

Spoiler varning!
Att man ska bli så skadad som Ella blivit det är ingenting konstigt med det! Däremot att hon inte förstår att det är bättre att hjälpa mamman än att göra barnet föräldralös alternativt så kommer ju  barnen som nu är utan mamma att få växa upp med sin pappa, och de minns ju slagen även om de själva inte blivit utsatta eller så har dom det och får leva i ett helvete resten av livet. Eftersom Ella uppenbarligen är psykisksjuk så förstår man inte hur hon resonerar, som att hon skickar breven för att ge ledtrådar så hon ska bli påkommen samtidigt som hon är villig att mörda en kvinna som hon lärt känna men bara för att hon inte ska berätta vad hon vet.

Vårat samhälle idag behöver de här böckerna, barn behöver också läsa sådana här böcker, om att det inte är okej att pappa slår mamma, eller att pappa slår sina barn, ja mammor får så klart inte heller göra det. Och jag tror tyvärr att många låtsas som att sådant här inte händer och försöker skydda sina barn genom att inte berätta att det inte är okej. Jag har sagt till min dotter att om någon gör någonting mot henne (fysiskt eller säger saker) så ska hon säga Nej, sluta och prata med någon vuxen hon är trygg med. Mitt sätt att skydda är genom att försöka få mina barn att lära sig hur man är mot andra och hur man gör om det händer någonting som inte ärokej, inte genom att låtsas som att det inte händer och mest troligt inte kommer hända dom.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

1 kommentar:

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...