27 juni 2022

Sharon Bolton - Pakten

 


Titel & Omslag
Lite tråkigt omslag måste jag säga, det känns som man hade kunnat göra någonting betydligt mer levande. Däremot gillar jag titeln, den passar perfekt. 

Handling
Det är en idyllisk sommar och sex unga, begåvade vänner ser frame mot en ljus framtid. Men så slår en eskalerande klek, bestående av våghalsiga utmaning, fruktansvärda fel. En kvinna och två barn dör. 

Artonåriga Megan tar på sig skulden för dödsfallen och lämnar de övriga vännerna att gå vidare med sina liv. I gengäld komemr de alla överens om en Tjänst de ska göra henne när hon väl släpps ut ur fängelset. 

Tjugo år senare är Megan försatt på fri fot - och spelet kan fortsätta. 

Mina åsikter
Jag trodde de skulle hålla på med en eskalerande lek, inte en lek med döden som de alla fick lov att göra, vissa mer frivilligt, vissa kände sig mer tvingade. Vems är skulden för dödsfallet egentligen? Vad hade hänt om de alla hade stannat kvar och berättat sanningen? 

Men shit vilken bra bok. Den är så grå, man kan inte vara svart och vit för det finns inte många oskyldiga utan tvärtom, så många skyldiga som inte har behövt betala för det de har gjort mot någon annan och det händer bara mer och mer ju längre boken går och tillslut håller man andan och man bara måste fortsätta läsa för att få veta vem som är villig att gå längst för att få sin vilja fram. 

Jag hoppas verkligen att det blir en film eller mini serie av den här boken, den är riktigt spännande och bra och kan göra sig bra med rätt rollsättning. 

Spoiler varning!!
Megan var utstött av sina vänner, hennes vänners föräldrar hade inga problem att offra henne för att deras barn skulle få fortsätta med sina liv och en del såg till och med till att Megan fick det värre än hon hade behövt, och ett längre fängelsestraff än vad hon borde ha fått. 

Mörda sina bästa vänner för att inte behöva ta på sig skulden för att man en gång körde ihjäl tre personer, Dan var mest skyldig för han var den som satt sig bakom ratten, han hade kunnat säga nej. Och nu när han måste ta konsekvenser för sina handlingar så mördar han sina kompisar!!! 

betyg 5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...