6 mars 2022

Unni Lindell - Nattsystern

 

Cato Isaksen #4


Titel & Omslag
Lite tråkigt omslag och hon är verkligen läskig hon på bilden på omslaget. Titeln förstår man till slut även om den förvirrar en också vilket jag bara tycker är positivt. 

Handling
En sen kväll i början av mars hittas 75-åriga Brenda Elise Moen mördad. Skjuten på gatan alldeles i närheten av sitt hem. Mordet tycks oförklarigt, Vem vill ta livet av en gammal dam som aldrig gjort något väsen av sig? Som levt för barn och barnbarn och hyst ett passionerat intresse för den norska kungafamiljen? 

Så visar det sig att Brendas 14-åriga dotterdotter Kathrine försvann spårlöst för över två veckor sedan. Kriminalkommissarie Cato Isaksen, som leder Oslopolisens utredning, anar att det finns ett samband, För att hitta den som mördat Brenda måste man få fram vad som hänt Kathrine.

Men vem är hon, denna Kathrine? Den bild som tonar fram är inte lätt att tyda. En flicka som älskar sin mormor och är obrottsligt lojal med sin bästa kompis? Eller en mobbare, en bortskämd tonåring som skrämmer till och med sin egen mamma? 
Och vad har egentligen hänt henne? Vågar man hoppas att hon fortfarande är i livet.... 

Mina åsikter
Det här är nog den bästa boken än så länge. Cato lyckas ändå hålla tankarna hyffsat bra på sitt arbete istället för på alla kvinnor som existerar i världen, även hans yngsta son Georg fick mindre plats och man behövde inte läsa om hur jobbig han är hela tiden. 


Spoiler varning!
Jag trodde där ett tag att det kunde vara den där sjuksystern speciellt när då boken heter Nattsystern men så var det ju inte alls, där blev jag lurad. Men vilken psykopat, inte för att han klär sig i kvinnokläder utan hur han redan som liten hotar sin syster för att få ha på sig hennes klänningar, hur han mördar sitt ex sen sin mamma, kidnappar sin systerdotter och även tänker mörda sin syster.

Jag hade i epilogen velat få veta lite mer, hur gick det för flickan? Hennes brutna fot är den okej? Men det tar lite slut där vi får veta att de båda överlever. 

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...