23 maj 2021

Anders Sundkvist - Återvändaren

 


Titel & Omslag
Jag gillar omslaget, visst det är lite grått och tråkigt men samtidigt stilrent och snyggt. 

Handling 
Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv. 

Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal - ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan. 

Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. Spåren leder så småningom till högstadiets obs-klass och till sin häpnad inser Erik att endast två av de fem eleverna fortfarande är i livet: den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall, den andre är inlagd på ett behandlingshem. När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen - en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier - blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom. 

Mina åsikter 
Jag älskar som vanligt att läsa böcker som utspelar sig i kända miljöer, en kriminalroman som utspelar sig i Lule var ett måste för mig att läsa! Jag älskar språket, haschtomte och de bitarna man får, däremot känns Lule så mycket mindre än vad det är när man läser boken. 

Vi får inte veta hur någonting ligger till förrän precis i slutet och vägen dit var intressant men tyvärr inte spännande. Alltså det är inte så mycket driv i boken och det händer inte mycket utan det är en långsam resa i Eriks förflutna i jakt på vad som hände Johnny och slutet förvånade mig. 

Så ja det här är en välskriven och bra kriminalroman (kanske mer en spänningsroman), men jag är föredrar böcker mer åt thriller hållet, där det händer mycket och är mer aktion. Men är man ute efter en bok som inte är blodig och det dör folk till höger och vänster så är det här en perfekt bok. 

Spoiler varning! 
Stackars Johnny och de andra pojkarna i Obs-klassen, det räckte inte med att de hade det tufft antagligen både hemma och att hängde med sina jämnåriga i skolan utan nä då ska deras lärare förstöra deras liv ännu mer. Det är helt sjukt hur man sparkar på de som redan ligger ner. Men å andra sidan fungerar det så i djurvärlden också, de svagaste dödas, drivs bort osv så det visar bara hur mycket rovdjur vi egentligen är. 

Betyg 3.5 av 5

boken finns på   Adlibris  Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...