7 januari 2021

Anna Jansson - Dödslistan

 

Maria Wern #21

Titel & Omslag
Snyggt omslag som passar bra ihop med övriga serien, även titeln passar väldigt bra in.

Handling
Tjugoåriga Agnes har utsetts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse.

Samtidigt börjar misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Brevid kropparna återfinns en ullsaax som använts för att stympa dom.

Maria Werns kollega Jarita behöver genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det skulle ha varit säkrare för honom att sitta fängslad. 

Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, även kallad Ragnarrök, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börjar misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad. 

Mina åsikter
Fy vilken jobbig början på den här boken, det var riktigt jobbigt att läsa om Agnes och det hon fått och fick utstå. Jarita ska upp i rätten igen, förstår inte hur våldtäktsmän alltid ska försöka komma undan, och skulden ska alltid vara kvinnans. 

Det här är en bok med väldigt högt tempo, och ämnet är så viktigt, att man pratar om våldtäkter, att det inte är kvinnans eller barnens fel, och sen att dessa män alltid ska skylla ifrån sig. Det händer så mycket i den här boken, karaktärer man är nyfiken på, gillar, eller ogillar, och några man hatar, men slutet är inte alls vad jag förväntar mig och vi lämnas lite i en halv cliffhanger som känns lite jobbig för det var inte alls så man ville att det skulle sluta. 

Spoiler varning!
Alltså det var så jobbigt att läsa om Agnes, men när Hans Råde hittades död så kände jag en enorm lättnad, och visst man får inte döda men det är svårt att känna sympati med någon som slår sin fru och antastar och utnyttjar flickor. Sen att Jaritas rättegång går super dåligt, men svinet dör istället och hon blir ju såklart den första att misstänka, det förstår jag ju.  

Men vad är oddsen att man lyckas läsa två böcker samtidigt där man mördar och stympar bort könsdelar, inte för att männen inte förtjänar det men ändå, det vore så bra om rättssystemet fungerade. 

Oddsen för Björn låter små, och kanske det är lika bra, det känns som att Björn och Marias relation hade dalat och var på väg utför, han var så himla egoistisk i de senaste böckerna, han tyckte att alla andra skulle stöka ner och bli uppassade i deras hus, samtidigt som han gnällde när Maria jobbade mycket och men han skulle bli uppassad och hon skulle bära ett tyngre lass när han jobbade mycket. Nej det kan bli till det bättre om han bara nu försvinner ut ur bokserien. 

Att Kevin var den skyldige känns tråkigt, han var en sådan bra polis och han hade kunnat göra så mycket som polis, inte dödat men försökt på något sätt få till att de skyldiga ska åka dit för det de gör. Men jag förstår hans förvivlan, så många skyldiga kommer undan. 

Betyg 4 av 5
boken finns på  Adlibris  Bokus  Cdon 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...