31 januari 2020

Helena Kubicek Boye - Kallare än is

Anna Varga #3
Titel & Omslag
Riktigt snyggt omslag och titeln passar väldigt bra till bokens handling.

Handling
När två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen utanför Säter börjar det åter viskas i Dalarna. Vad är det som pågår i trakterna av den beryktade kliniken?

Psykologen Anna Varga har börjat arbeta inom öppenvårdspsykiatrin. Efter de omtumlade dödsfallen på rättspsykiatriska kliniken känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter påbörjas en internutredning.

När polisen kör fast börjar Anna själv göra efterforskningar - det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Samtidigt blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.

Mina åsikter
Man kastas direkt in i spänningen och har man läst de två tidigare böckerna så är det välkända karaktärer vilket underlättar när man vill komma in i handlingen. I den här boken får faktiskt fallet ta lite större plats än psykiatri avdelningen vilket kändes som rätt väg för serien att gå, och jag älskar att man får fortsätta följa flera av karaktärerna som varit med i de två första böckerna.

Fallet i den här boken är väldigt spännande och man får verkligen se vilken mörk sida folk tar fram för sin egen skull, tänk att folk måste ljuga så mycket och skäms för saker som man egentligen inte behöver skämmas över för folk ser inte ner på en för att man behöver hjälp i bland. Men det sitter nog i sedan tidigare, att man ska vara man nog att ta hand om sin egen familj och att be om hjälp eller gråta visar att man är vek.

Den här boken gav mig många tankar och jag gillar att vara tillbaka inom psykiatrin om så bara i en bok, jag längtar tillbaka till mitt arbete och även om det nu inte är så spännande som i boken så är det spännande, varierande och klurigt att jobba med andra som mår psykiskt dåligt.

Spoiler varning!
Det är läskigt hur långt folk är villiga att gå för att deras hemligheter inte ska komma ut, och vilken makt vissa har över andra. Därför ska man vara ärlig och inte ha massa gömda skelett för skeletten gör både att man mår dåligt själv och det finns alltid någon som får reda på det som kan använda det mot en.  Jag trodde inte att Felicia skulle ha tagit liv av sig och jag köper det inte riktigt, varför skulle hon ta livet av sig pga sina hemligheter som egentligen inte var bara hennes utan hon hade ju människor hon kunde prata med, jag trodde istället det skulle visa sig vara hennes ex som hade gjort det.
Betyg 5 av 5
boken finns på  Adlibris  Bokus  Cdon  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...