20 maj 2018

Jerk Schuitema - Den som göms i snö

Papegojan #1

Titel & OmslagTiteln säger inte så mycket samtidigt som den passar så bra när boken utspelar sig uppe i norra sverige. Älskar omslaget, skogen, Amanda, papegojan, allting är så genomtänkt och snyggt!!

Handling
I början på maj tinar en naken död man fram i skogarna utanför Gällivare. Några dagar senare följer en människokropp med vårfloden och fastnar i gallret till kraftverkets vattenintag. Det mesta talar för att det rör sig om ett självmord och en olyckshändelse. När två bilar kort därefter krockar och exploderar inser polisen i Gällivare att de har haft lite bråttom - det verkar finnas ett samband med de två kropparna. Handlar det egentligen om att stoppa en terrorattack?

Amanda Wreede jobbar på narkotikaroteln i Stockholm, men efter en anmälan om misshandel flyttar hon till Gällivare under tiden utredningen mot henne pågår. Tillsammans med utredningsgruppen på Gällivarepolisen upptäcker hon snart att händelserna har militära kopplingar. Någon tycks dessutom vara beredd att göra vad som helst för att tysta Amanda och hennes kollegor.  Vad är det egentligen som döljs i de Norrländska skogarna?

Mina åsikter
Jag älskar att redan på sidan 9 får jag ta del av saker jag känner till, Piteälven och Lapphund och då gick det inte att lägga ifrån sig boken längre. Vi får följa Amanda, från Stockholm och det som händer där och upp till Gällivare och där får vi lära känna lite skelett som finns i Amandas garderob. Eftersom Amanda är från Gällivare så känner hon till bygden och även en del personer sedan tidigare, så allting faller sig så naturligt i hur hon känner till samhället och hur saker och ting fungerar. Det märks att Jerk själv har vuxit upp i Gällivare, det är så realistiskt allting, förutom då fallet kanske.

Jag kan inte utan att spoila någon berätta om fallet men det är den biten av boken som jag gillar minst och som känns lite överdrivet men det kanske är jag som är naiv. Jag hade även velat ha lite mer driv i fallet, det händer saker lite nu och då men det är ett rätt långsamt tempo. Men jag gillar Amanda och hoppas verkligen att även nästa bok kommer handla om henne i Gällivare, för jag vill veta mer om hennes förflutna och om henne som person.

Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på adlibris  bokus  cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...