17 januari 2023

David Lagercrantz - Hon som måste dö

 

Millennium #6

Titel & Omslag
Snyggt omslag som passar perfekt till bokens handling, så även bokens titel. 

Handling

En hemlös man hittas avliden i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer- och kontaktar Mikael Blomqvist. 

Blomqvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell. Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svamel? För det kan väl inte finnas en riktig koppling till regeringen? 

Mikael ber Lisbeth  Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå. 

Vad ingen vet är att Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig. Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Mina åsikter
Sista delen i serien, nu är det dags att fläta ihop alla detaljer. Jag råkade dock lyssna på den här före del 5 eftersom det blev något tokigt när jag lyssnade och ljudboken ibland började om från början och en gång bytte ljudbok.  

Jag gillar den här boken, det händer mycket. Vi får lära känna Lisbeths syster ännu mer, boken är riktigt spännande när det verkligen är en katt och råtta lek på liv och död. Och boken, ja hela serien får till ett riktigt bra avslut. 

Men jag måste säga att Camilla och Lisbeth verkligen levde i en dysfunktionell familj, där det inte blev många rätt och två systrar så olika men båda så farliga, verkligen två tjejer som inte tar skit från någon. 

Spoiler varning!
Camilla tog hellre sitt liv än att brann upp, eller riskerade att överleva och hamna i fängelse. Men så skönt att hon försvann nu en gång för alla. För visst hennes uppväxt var ett rent helvete men att vara arg på sin syster för att hon inte räddade henne blir ju inte heller rätt, för Lisbeth var också bara ett barn. 

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...