14 maj 2022

Viveca Sten - Dalskuggan

 Titel & Omslag
Snyggt passande omslag men jag förstår inte riktigt titeln. 

Handling
Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret visar sig vara en före detta slalomstjärna, en lokal hjälte utan kända fiender, och Årepolisen står rådlös. 

Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat och hoppas på en fast tjänst. Inuti ömmar såren från barndomen och hennes gamla liv i Stockholm. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet och försöker hålla sitt humör i schack under den hårda pressen att lösa fallet. 

Samtidigt bedriver en frikyrklig sekt sin verksamhet i den isolerande byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer ensam och utsatt. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv. När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar omkontroll och överlevnad - Till varje pris. 

Mina åsikter
Vi kastas direkt in i handlingen, boken är spännande från början till slut vilket gör det väldigt svårt att lägga undan den här boken. Kapitlen triggar hela tiden läsningen vidare,  och vissa kapitel får vi följa Rebecka, andra får vi följa Hanna och de andra poliserna, vi får även följa Marion(den dödades fru) i några kapitel. Det händer väldigt mycket, väldigt mycket som är spännande och jag gillar verkligen huvud karaktärerna i den här serien, vi får hela tiden lära känna poliserna bättre och får glimtar in i deras privatliv, samtidigt som det här är ett riktigt spännande fall som inte är så lätt att lösa som man först kan tro. 

Man blir även irriterad på vissa beslut som tas, på att folk gör korkade saker men de har inte samma information som vi har för då hade de  antaligen gjort annorlunda.  

Spoiler varning! 
Jag blir tokig på Ida, vad trodde hon? Att få barn skulle vara en dans på rosor? Att Daniel ska vara hemma och avlasta hela tiden? Alltså om man är tillsammans med en polis måste man inse att ibland jobbar de jätte mycket och de finns där för att rädda liv, och varför ber hon inte sin mamma om hjälp istället för att bara gnälla? 

Jag hade inte alls räknat ut att det skulle vara Marion som dödade sin man, jag trodde det kunde vara Linus men hade svårt att tro att han skulle döda Johan för då skulle han  verkligen få penga problem. Samtidigt så tänker man nog inte riktigt rationellt i Linus läge. 
Ole ångrar sig, nä det gör han knappast, men bra om han blir utfryst från sin älskade "sekt" för det han gjorde mot Rebecka, och jag hoppas hon inte behöver få problem med han i  framtiden. 

Betyg 5  av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jussi Adler Olsen - 2117

  Avdelning Q #8 Titel & Omslag Lite tråkigt omslag, däremot passar titeln väldigt bra till handlingen.  Handling I över 10 år har Assad...