5 mars 2022

Susanne Boll - Vattenlandet

 

Vera Lilja #4

Titel & Omslag
Omslaget passar riktigt bra ihop med tidigare delar i serien, så även titeln,. 

Handling
Kommunalrådet i Motala hittas mördad, till synes dränkt och fast surrad vid en fontän i Motalaviken. Det finns inga spår efter förövaren. Har mordet med bygget av det enorma vattenlandet att göra? Eller är motivet mer personligt? 

Det visar sig att den mördade var en homofoisk, otrogen och våldsam man som skaffat sig många fiender genom åren. Vera Lilja är sjukskriven från sitt arbete som psykolog och konsult på polisen, men dras obönhörligen in i fallet när hennes vän Kenneth Karlsson kopplas in i utredningen och hamnar i Motala med sitt team.

Orosmolnen hopas när ännu ett mordoffer uppenbarar sig i en Göta Kanals slussar. Den här gången kommer Vera alldeles för nära gärningmannen. Och vattnet, hennes sedan barnsben sanna element, riskerar att sluka henne. 

Mina åsikter
De är svårt att känna sympati med den mördade, Vera är sjukskriven men så klart ska hon trilla över lik och springa och leka privat detektiv istället för att ge polisen den information och de tankar/misstankar hon har. 

Jag gillar de här böckerna samtidigt som jag stör mig på Vera och jag litar inte på någon ny karaktär som kommer in, den nya kollegan är hon okej? Och Niko borde verkligen säga ifrån till sina föräldrar, han är vuxen och kan själv välja vem han vill vara tillsammans med. 

Men det är en bokserie med många härliga karaktärer och jag skulle gärna se de här böckerna som en tv-serie men hoppas framför allt att det blir många fler böcker. 

Spoiler varning!! 
Hur kan Vera hela tiden ha en mördare i sin närhet eller som hon råkar trilla över och hon ligger stegen före polisen och blir nästan dödad för att bli räddad i sista sekund?  Varför delar hon inte med sig av all information till Kenneth och slutar själv lägga näsan i blöt och leka Alfons "ska bara" för hon  Ska bara undersöka en sak och då går det illa. 

Det var jobbigt att läsa om de stackars flickorna som for illa, och i verkligheten är det inte så där lätt för barn att få fosterhem eller att de som finns i deras liv anses som lämpliga, så där visas det upp en solskenshistoria som inte riktigt stämmer in hur verkligheten ser ut men det är samtidigt skönt att se att det nog löser sig på bästa sätt. 

Betyg 3.5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lars Kepler - Spegelmannen

  Joona Linna #8 Titel & Omslag När man läst boken förstår man titeln till boken! Och titeln är också väldigt bra till handlingen. Handl...