8 november 2021

Jenny Rogneby - Utan mänskligt värde

 

Leona #3

Titel & Omslag
Riktigt snyggt omslag och det passar riktigt bra ihop med de andra böckerna i serien, de är så snygga ihop i bokhyllan ;) 

Handling
En psykiskt sjuk kvinna blir påkörd av ett Arlanda Express-tåg vid Karlbergs station. Allt tyder på att det rör sig om ett självmordsförsök, men snart upptäcker man att den sargade kvinnan saknar en njure. 

Leona Lindberg, den skickliga och okonventionella utredaren vid Stockholmspolisen, får ärendet på sitt bord. När en hemlös tiggare rasar ihop blodig mitt på Sergels torg, också han med ett utplockat organ, trappas jakten upp på de hänsynslösa gärningsmän som tycks ha satt i system att plundra samhälles mest utsatta männikskor på kroppsdelar. 

Samtidigt som Leona nystar i fallet fortsätter hon sitt dubbelliv med en fot på var sida om lagen. Den här gången använder hon sig av helt nya metoder: att ta från de onda - och ge till sig själv. Men Leona får också lära sig att allt har ett pris. 

Mina åsikter
Det har gått 1 år sedan förra boken. Det känns som hennes exman bestraffar Leona genom att hon har så begränsat umgänge med Bea, som att det var Leonas fel att Bea var kidnappad, eller jo det var det däremot vet nog inte han det och jag vet inte ens vilka lögner Leona drog kring det. Men de andra lögnerna börjar folk snoka i och det känns så jobbigt när jag vill ha en lite lugnare bok för Leona, jag får hjärtklappning och blir så nervös. 

Jag älskar när Leona säger åt killen som inte är schysst och misstänkt slår sin flickvän. Kände där och då att många skulle behöva en kompis som Leona, som säger ifrån. 

Leonas chef Alexandra, visst att hon föredrar Cilla som en blivande chef än Leona det förstår jag också, samtidigt så tror jag hon är för snäll och mesig, någon som Leona får nog mer arbete att bli gjort. Men är ju konstigt om man ska rösta på folk som ska bli ens egna chef, för Leonas chef beter sig som ett svartsjukt barn. Och slutar lägga fokus på sitt arbete, istället för att visa upp sig själv som en bra chef så letar hon sätt att komma åt Leona. Och det verkligen griper tag i en, det gör boken så mycket mer spännande för vi vet inte vad Leona kommer göra om hon kommer på Alexandra, och vi vill ju så klart inte att Leona ska åka dit för det för trots allt är hon en grym utredare. 

Organhandel, inte ens folk som säljer sina organ, utan folk som blir avstulna sina organ och sedan dumpade som skräp, kan det bli värre? 

Wow vilket slut på den här boken, det bara hände grej på grej på grej som man inte alls väntade sig och sen var boken slut, man bara MÅSTE kasta sig över nästa del i serien!  

Spoiler varning! 
Så sjukt läskigt för Leona att inse att de har tagit en av hennes njurar också, men skönt att förövarna åkte dit, eller några i alla fall, för två dog ju + läkaren om Leona verkligen sköt han. Men kan hon ha gjort det när hon fortsätter vara polis även i nästa bok? 

David då? Nej nej nej!! vad händer med han nu? Han kan ju bara ha låtsas att han skulle springa och hämta hjälp, fel plats vid fel tillfälle men så enkelt lär det inte bli, jag gissar att Leona lär leva vidare som polis och David åker i fängelse. 
Betyg 4 av 5

1 kommentar:

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...