23 juli 2020

Anna Jansson - Alla kan se dig

Alla kan se dig (pocket)
Maria Wern #16
Titel & Omslag
Riktigt snyggt omslag och titeln passar väldigt bra ihop med handlingen. 

Handling
En åldrad skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem på norra Gotland. Någon har försökt tända eld på hans arkiv. Han hittas död efter fyra dygn.  

Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att någon filmade henne. När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten. "Det kanske är det enda vapen som behövs i framtiden", spekulerar Per Arvidsson,  "den offentliga skammen"  

Mina åsikter
Det här är nog en av Anna Janssons bästa böcker i den här serien. Boken blir så verklig, Anna är så duktig på att förmedla känslorna hos alla karaktärer, hur barnen känner det och mår, hur de vuxna reagerar, hur olika föräldrar är och boken är inte svart/vit, för i den här boken tvingas folk till att utföra hemska handlingar mot sin vilja, och det kommer påverka alla inblandade även i framtiden. 

Och Anna visar verkligen hur hemska vuxna människor kan vara, sen finns det väldigt många val som personer gör i boken som jag inte förstår. Om man gör som någon säger, vad blir det för konsekvenser för andra och längre fram. Och barn är barn, de har inte ett konsekvenstänk och sen när de blir hotade så kan de inte handla rationellt.  

Boken är läskigt bra skriven och det här är bok som många borde läsa och diskutera kring, för det händer så mycket kring dagens ungdommar och nackdelarna med att på internet kan saker spridas så fort. 
Betyg 4.5 av 5
boken fanns på  Adlibris  Bokus  Cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jan Bertoft - Hoppets sista ljus

  Vanja Ek #3 Titel & Omslag Ett snyggt omslag som passar väldigt bra ihop med de två tidigare böckerna.  Handling En ökänd bedragare so...