31 mars 2017

Bokbloggsjerka 31 mars – 3 april

Det här lär bli den längsta fredagen på länge, barnen har väckt mig 4-8 gånger i timmen hela natten (en snorig, en ont i öronen) så istället för att umgås med familjen, äta tårta och träna blir det att pyssla med barnen. Just nu längtar jag efter att få sova en stund men det känns långt bort :(
Den här veckan undrar Annika hur viktigt vi tycker att det är med research? Kan det blir för mycket? Och tycker vi det stör när författaren inte verka ha någon aning om vad de skriver om?

Ja det kan bli för mycket detaljer i vissa böcker, och då känner jag att man tappar flytet i läsningen. Sen om jag är insatt i ett ämne och hittar massa fakta fel i boken då känns det inte alls roligt att läsa, samma gäller när man ser serier och filmer. Jag gillar att sugas in i handlingen och det förstörs lite om det inte känns verklighetstrogen sen är det ju alltid roligt om man läser sig någonting av det man läser.

12 kommentarer:

 1. Man vill inte känna att författaren bara är ute efter att visa hur otroligt kunnig han eller hon är, men det måste ändå finnas tillräckligt där så att det verkar trovärdigt. Min roman Skam som nyligen kommit från trycket utspelar sig på slutet av 1800-talet. Då måste jag vara noga med prisnivåer och liknande. I sista stund upptäckte jag ett fel. Jag hade skrivit om en offentlig avrättning som skulle äga rum 1894, men den sista offentliga avrättningen i Sverige skedde 1876. Jag var mycket lättad att jag upptäckte felet innan boken gick i tryck.

  SvaraRadera
 2. Nej, det är just när man kan mer än författaren vad gäller de fakta som presenteras som det kan bli jobbigt. Då kan man plötsligt tycka mer illa om boken.

  SvaraRadera
 3. Nä när man kan ämnet bättre än författaren kan det bli jobbigt ... jag var beredd att idiotförklara den sedermera helgonförklarade Joan Didion p g a klara faktafel i en av hennes tidiga böcker, "El Salvador".

  SvaraRadera
 4. Det beror nog på vilken bok en deckare får det inte var för mycket detaljer. Men annars är det viktigt.

  SvaraRadera
 5. Faktabitarna är viktiga att få till, annars tappar jag allt förtroende, men lagom är ju bäst :)

  SvaraRadera
 6. allt beror på författarens förmåga att baka in fakta på ett organiskt sätt i berättelsen.

  SvaraRadera
 7. Har också svårt när det är för mycket detaljer i en bok, tappar intresset!

  SvaraRadera
 8. Lagom är som vanligt alltid bäst ;)

  SvaraRadera
 9. Ja, det får inte bli massa faktaredovisande och heller inte massa faktafel. Lagom är bäst.

  SvaraRadera
 10. Håller med. Man hänger upp sig på felaktigheterna och retar sig på dessa om man är insatt i ett ämne. Åtminstone om berättelsen som framställs är menad att vara verklighetstrogen.

  SvaraRadera

J.K Rowling - Harry Potter och Halvblodsprinsen

  Harry Potter #6 Titel & Omslag Man förstår så klart både titel och omslag när man läser boken, vilket jag gillar.   Handling Det är mi...