24 oktober 2016

Magnus Jonsson - Mannen som lekte med dockor


Det här är Magnus Jonssons debut bok och första delen i Hatet-trilogin
Linn Ståhl är krypteringsexpert och gör just nu sin doktorsavhandling på KTH när hennes moster på kriminalpolisen hör av sig och ber om hennes hjälp. Linn har tidigare sysslat med olagligheter, bland annat varit medlem i en organisation som är svartlistad av Säpo och hon är även tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet och det gör att det är svårt för Linn att bli omtyckt av poliser, och hon gillar inte riktigt poliser men hon inser for att vissa poliser går det faktiskt att prata med.
En ung kvinna har hittats mördad i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm och har efter sin död omsorgsfullt blivit tillfixad så hon ser ut som en porslinsdocka, nu behöver Louise och hennes kollegor hjälp för att ta sig in i kvinnans dator och även att snoka runt lite på internet men Linn är lite för nyfiken för sitt egna bästa och hon har fiender på både den lagliga som kriminella sidan.

En riktigt spännande svensk deckare, det känns inte som en debut utan Magnus Jonsson kan verkligen skriva så jag har höga förväntningar på de andra två delarna i trilogin och ja jag kommer så klart läsa dessa! Linn Ståhl påminner om Lisbet Salander men hon är lite mindre egen, känns mer som hon hamnade lite fel som ung och nu är på rätt väg. Själva mordfallet i den här boken är också helt klockren, det känns inte likt riktigt någonting jag tidigare har läst men får inte riktigt ihop slutet, det är vissa detaljer jag hade velat veta mer om men jag gissar att det kanske dyker upp i nästa bok.
Betyg 4 av 5

boken finns att köpas på adlibris cdon

1 kommentar:

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...