25 augusti 2016

Samuel Björk - Ugglan dödar bara om natten

Del två i serien om poliserna Holger Munch, Mia Krüger och deras kollegor i Oslo.
Det här var en bok jag verkligen har längtat efter, älskade första delen "Det hänger en ängel ensam i skogen" så att läsa den här var ett måste, som jag inte ångrar.

En flicka hittas mördad i skogen, hon ligger på en bädd av fågelfjädrar i en cirkel av ljus. Dessa detaljer gör att poliserna till en början misstänker att det rör sig om ett ritualmord men snart blir de kontaktade av en hacker som har sett en hemsk film nätet, en film som ger insikten i vilket helvete flickan måste ha haft innan hon dog. Mia Krüger plågas fortfarande av sitt förflutna, sin döda syster Sigrid och hon kämpar med både självmordstankar och sitt beroende av tabletter och alkohol. Även Holger har problem då han har svårt att släppa tankarna på sin ex fru och även hans dotter Miriam har en livskris och längtar tillbaka till när hon var ung aktivist och det här leder henne rakt i famnen på en störd galning.

Precis som första boken är det högt tempo, händer mycket och man måste hela tiden läsa lite till för att boken är så svår att lägga ifrån sig. Det jag stör mig på är nog att poliserna ibland känns korkade eller att författaren förklarar saker lite väl noga, vilket gör att man ibland vill skumläsa för att ta sig vidare, men jag stör mig också väldigt mycket på att både Holger och Mia har så stora problem, och jag är less på att alla poliser ska ha stora problem och då dricka eller missbruka för att kompensera. Kan man inte vara glad och må bra som polis? Men Samuel Björks böcker är väldigt mörka, hemska och griper tag i en så jag kommer helt klart läsa även nästa bok när den kommer.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på adlibris cdon

2 kommentarer:

  1. Jag har första delen stående i hyllan, försöker ju läsa klart serier innan jag påbörjar nya. Snart kan det nog vara dags för denna :)

    SvaraRadera
  2. Håller med om problemen och missbruken, blev också lite trött på det när jag lyssnade på första boken. Men boken var väldigt spännande och jag gillade den i stort så jag kommer nog att läsa eller lyssna på denna någon gång. ;)

    SvaraRadera

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...