15 april 2016

Bokbloggsjerka 15 – 18 april

Oj Fredag igen, och som vanligt då en Jerka  :)
Den här gången lyder frågan så här "Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det någonting du läser? Har du någon favorit? Finns det någon som du vill veta mer av eller som du absolut inte vill veta mer av?" 


Förut läste jag massor av biografier, både om barn/ungdomar som for illa och de om de som mådde psykiskt dåligt, men på senare år har det inte blivit så många och jag vet inte varför. Men här är några jag rekommenderar andra att läsa, det finns massor av biografier om barn som far illa, de flesta om barn som blir våldtagna sedan tidig ålder vilket är tragiskt :(
På senare år har det kommit många böcker om kändisar, vilket inte alls lockar mig speciellt mycket och inte heller de om ex en kidnappning eller brott som aldrig blivit löst, det kan ju inte bli något avslut på den boken. 

Pojken som kallades Det  av Dave Pelzer 
Dave bor med sina syskon och deras mamma, hon är psykiskt sjuk och sedan Dave är fyra år så misshandlar hon honom både psykiskt och fysiskt. I boken som hans bror har skrivit "En brors berättelse" så får vi veta vad som hände efter att Dave blivit omhändertagen.
(även de andra i serien och boken som hans bror gav ut har jag läst)

Sophies resa av Sally Collins
Den här boken handlar om Sophie som en dag på dagis var med om en olycka, en bil körde in på dagiset och det började brinna, Sophie fick tredjegradens brännskada på 85% av kroppen och man fick amputera både fötter, några fingrar och ett öra. Men Sophies kamp är inte värsta snyft historien utan det är en bok om hennes kamp för att överleva, den glada spralliga tjejen som kämpar varje dag och vägrar ge upp.

Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory
Här får vi läsa om Julie som blivit misshandlad av sina mamma, men inte på det vanliga sättet utan hennes mamma såg till att Julie hela tiden var sjuk och i behov av vård så Julie växte upp mycket på sjukhus och kunde inte leva som andra barn fast hon egentligen var fullt frisk.

19 kommentarer:

 1. Pojken som kallades Det har jag nog tänkt att läsa någon gång.

  SvaraRadera
 2. Pojken som kallades det var verkligen hemsk att läsa!

  SvaraRadera
 3. "Pojken som kallades det" är ruggig men bra! Det var dock längesen jag läste den nu så kanske får bli omläsning på den snart.

  SvaraRadera
 4. typ Pelzer är så deppigt, vill inte läsa sånt.

  SvaraRadera
 5. Pojken som kallades Det har jag läst för flera år sedan. Det var verkligen jobbig läsning.

  SvaraRadera
 6. Tack för nya tips :)
  Ha en trevlig helg :)

  SvaraRadera
 7. Hm. Låter som böcker som kräver en del av sin läsare. Men det är ju inte fel ...

  SvaraRadera
 8. Jag läste pojken Det men förstår idag inte varför för det får mig bara att bli nedstämd, ledsen och arg. Jag vill kunna känna lite hopp. Kom iof på att det fanns en bok om honom som vuxen? Men det som stannar kvar är ändå det hemska..

  SvaraRadera
 9. Det där med biografiläsning går i perioder, ibland är man helt enkelt inte redo för den typen av tyngre läsning.

  SvaraRadera
 10. Pojken som kallades Det har jag läst men numera undviker jag sådana böcker där barn far illa för det gör för ont att läsa. Även om det är bra att dessa ämnen tas upp så orkar jag inte läsa dom.

  SvaraRadera
 11. historier om små maktlösa barn som far illa klarar jag inte av! varken i verklighet eller fiktion

  SvaraRadera
 12. Pojken som kallades det har man ju hört talas om. Men jag har aldrig läst den.

  SvaraRadera
 13. Tack för tips. Hoppas du får en trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Pelzers böcker har jag läst o man trodde knappt det var sant det man läste. Kändisars memoarer intresserar mig inte heller, men politikers kan göra det, tänker nog främst på Barack Obamas Min far hade en dröm - otroligt välskriven och intressant!

  SvaraRadera
 15. Jag har läst både Pojken som kallades Det och Mamma sa att jag var sjuk. Båda är hemska på sitt sätt. Jag läste den typen av böcker förr men jag nådde en viss mättnad.

  SvaraRadera
 16. Jag har svårt för att läsa om människors elände och olycka. Jag blir så illa berörd.

  SvaraRadera
 17. Pojken som kallades Det och Mamma sa att jag var sjuk har jag läst.

  SvaraRadera

Arne Dahl - Inland

  Sam Berger Molly Blom #2 Titel & Omslag Jag förstår inte vitsen med omslaget, varför suddigt? Kan man inte få en bild på en skarp buss...