20 september 2013

Bokbloggsjerka 20 – 23 september

Oj den här veckan blev det en klurig fråga från Annika
"Läser du helst standalones eller bokserier"
inte nu så att den är klurig så det är svårt att svara utan hur man ska svara för jag har inte riktigt funderat riktigt kring det här tidigare. 


Standalones
Vissa författare är bra oavsett om det är en serie eller enskilda böcker och då läser man allt, vissa är mindre bra på båda då kanske man håller sig till det ena eller det andra.
Den stora fördelen med standalones är att då läser man den boken sen så är man klar kan ställa in den i bokhyllan och sen inte fundera så mycket mer. 
Nackdelen är ju när man verkligen gillar en karaktär då vill man ju ha mer!

Bokserier
Jag läser MASSOR med bokserier, frivilligt eller ej är ju en annan fråga. Har man påbörjat en serie är det ju bara fortsätta, jag "måste" ju få veta hur det kommer gå för karaktärerna. 
Sen finns det vissa författare ex S.J. Bolton som skriver Lacey Flint deckare och de är SÅ bra, jag vill bara ha med och är överlycklig att det finns fler och vill att allting hon skriver ska översättas för jag vill prova mer.
Men jag blir tokig!! på serier när det kommer ut en ny som verkar super spännande, det har redan kommit ute några av den författaren och man kanske då vill läsa hela serien MEN de där 2-3 första böckerna har slutat säljas så man måste leta med ljus och lykta eller bara acceptera att läsa vissa delar.

Samtidigt som vissa delar i en serie inte översätts, jag kanske inte är så sugen på att sitta med en ordbok för att läsa en bok på ett språk jag inte kan eller kanske inte riktigt orkar läsa på originalspråket för det kännes mest jobbigt.

Sen har vi ju Trilogier som är lite av ett mellanting, det blir inte för mycket utan blir oftast precis lagom och får ett bra avslut för karaktärerna! 

Så där nu har ni mitt svar, jag vet inte jag läser både och, jag prioriterar bra böcker sen om det blir fler av samma så är det så :)

19 kommentarer:

 1. Kan du inte känna ibland att med serier så vill författaren/förlaget mjölka ut så mycket som möjligt av en populär figur att kvaliteten sjunker ju längre serien pågår?

  SvaraRadera
 2. Ja bra böcker vare sig det är standalones eller serier, det är det man läser :)

  SvaraRadera
 3. Trilogier är bra, då får man ofta lite av det bästa av båda. Även om jag inte riktigt fattar grejen med att Gardell delade upp sin "Torka aldrig tårar" i tre, den hade gott kunna komma ut som en enda tegelsten.

  SvaraRadera
 4. Ja, trilogier är lite lagom! :)

  SvaraRadera
 5. Kan bara instämma i allt du skriver :-)

  SvaraRadera
 6. Bokbörsen och loppisar är bra ställen då man letar efter utgångna böcker.

  SvaraRadera
 7. Är precis likadant för mig :)

  SvaraRadera
 8. Det där med att de första delarna i en serie inte finns att köpa på vanligt sätt är ett otyg. Men tack och lov för antikvariat :)

  SvaraRadera
 9. Tyckte också att det var klurigt, inget jag funderat på innan. Men trilogier borde nästan få bli en egen genre, har liksom fördelarna med bägge formaten :)

  SvaraRadera
 10. Jag väljer sällan serier, om det inte är deckare. De gillar jag!

  SvaraRadera
 11. Ja, så är det verkligen med serier att han man börjat så är det svårt för att sluta, sen när man tänker efter så kanske man inte ens tycker att böckerna är så himla bra egentligen!?

  SvaraRadera
 12. Jag gillar både standalones och serier, kan inte välja mellan dem. Läser mycket av båda. Trilogier är bra. Serier med 3-5 böcjer är lagom långa serier :)

  SvaraRadera
 13. Trilogier är verkligen lagom och bra! :)

  SvaraRadera
 14. Just nu läser jag helst standalones. Men om jag ska läsa serier vill jag helst att författaren har klart för sig hur många böcker det ska bli (allra helst vill jag påbörja en redan avslutad serie).

  SvaraRadera
 15. Ja, vad jag håller med dig om frustrationen när tidigare delar i en serie är svåra att få tag på!

  SvaraRadera
 16. Om alla delar i en trilogi är bra så gillar jag det också. Tyvärr tycker jag ofta att det inte är så...

  SvaraRadera
 17. Den slutkläm är klockren! Serier elelr ensamma bara de är bra :-)

  SvaraRadera
 18. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...