12 maj 2023

Sebastian Fitzek - Patienten

 


Titel & Omslag
Ett snyggt passande omslag och så även titel! 

Handling
Guido Tramnitz har redan erkänt två skakande barnamord - men nu tiger han. Sexårige Max har varit försvunnen i ett år och polisen är övertygad om att den nu inspärrade barnamördaren har kidnappat och mördat pojken. Men utan Tamnitz erkännande kommer polisutredningen ingenstans. 

Riktiga bevis saknas och max föräldrar blir alltmer desperata. När Max far, brandmannen Till, får ett häpnadsväckande erbjudande tackar han ja. En kontakt inom polisen vill smuggla in Till  på den slutna psykiatriska anstalt där Tramnitz sitter inlåst. Med hjälp av en ny identitet och en fejkad journal blir Till patient på anstalten -  allt för att komma så nära inpå barnamördaren som möjligt. För inget kan väl vara värre än ovissheten. Eller? 

Mina åsikter
Jag jobbar inom rättspsykiatrin så det kändes väldigt spännande att få läsa den här boken, vilka detaljer skulle jag fastna på och känns boken realistisk. Ja alltså vissa bitar köper jag men många, nä inte alls. 

Jag stör mig massor på att huvudkaraktären heter Till, det är ett ord inte ett namn på svenska och det stör läsningen speciellt i början. 

Men alltså slutet, varför är alla slut så konstiga just nu? Jag köper det inte alls, det här slutet förstörde som hela boken, för även om jag gillar karaktärerna så är det så myckt jag inte får ihop. 

Spoiler varning!
När Till tappade kontakten med omvärlden och ingen verkade tro på han längre, det var vad jag trodde skulle hända i den här boken, men jag förstod aldrig att det skulle visa sig att han inte var Till utan att han byter personlighet.  Den här boken var helt vrickad i slutändan, för så där lätt kan det inte vara att rymma och inte att lyckas få tag i saker man kan använda som vapen. 

Men jag gillar ändå Patrick Winter, han mår så dåligt för att råkade göra så att hans egna son dog att han nu inte klarar av att vara sig själv utan måste ta en annan person personlighet, och tänk då att han lyckades rädda Max. 

Betyg 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...