17 januari 2023

Walter Falk - Skymning

 

Höstlovstrilogin 1/3

Titel & Omslag
Ett snyggt omslag som passar väldigt bra till bokens handling. 

Handling
Det är en av höstlovets kallaste kvällar. I Tofstaholms spöklika herrgård har en mörkrädd person brutit sig in genom källar fönstret för att stjäla en väldigt speciell tavla. Tavlan tillhör den unga grevinnan Fiona och är ett arv efter hennes far som just dött under mystiska omständigheter. 

Alldeles i närheten har 13årige Jakob precis stött på sin barndomsvän Hedvig. De har inte setts på två år, sedan den dagen då de slutade prata med varandra. Nu står de där i mörkret som två främlingar. 

Samtidigt som Jakob försöker vinna tillbaka Hedvigs vänskap dras de in i en fartfylld jakt på den gåtfulla taveltjuven. Vem kan de egentligen lita på? 

Mina åsikter
Den här boken är lagom spännande för barn 9-12 år. Det är lagom långa kapitel, lite illustrationer och rätt lagom med text. Texten är även lätt läst och med ett högt tempo. 
Jag gillar karaktärerna i den här boken, men gissar att i de kommande 2 böckerna så kommer de fortsätta ha huvudrollerna och jag hoppas även det blir samma poliser. 

Dock har det hänt saker mellan Jakob och Hedvig tidigare, och det hade nästan förtjänat att finnas med i en bok före den här. Det ska bli spännande att se vad det blir för brott barnen ska lösa i nästa bok. 

Spoiler varning! 
Vad sent Jakob och Hedvig är ute, med tanke på att de ränner omkring och stoppar näsan i blöt i polisärenden. Det känns som att de borde ha blivit hem skickade. Och hur kan de skicka sms till poliserna, hur har de deras nummer? Och de verkar då inte ringa 11414 när de ringer till polisen heller.  

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...