11 januari 2021

Birgitta Bergin - Älskade jävla jul


Titel & Omslag
Ett tilltalande omslag och titeln passar väldigt bra. 

Handling
Amy älskar julen. Tror hon, i varje fall. Fast på senare tid känns alla jultraditioner och att-göra-listor som ett tvång. Inte blir hetsen mindre av att Amys deckardebut verkar ha gått både läsare och bokhandel förbi, trots hennes ansträngningar för att göra sig hörd i mediabruset.
Allt förändras när Sverigest mest framgångsrika förläggare hör av sig. Han viftar med ett femboksavtal, uppfinner en ny genre, tycker att hon ska med mer sex och ser till att Amy hamnar i en morgonsoffa i teve. Mediasverige nappar och plötsligt är Amy eftertraktad - och förföljd av ett nättroll. 

Livet snurrar allt fortare och Amy inser att hon inte hänger med. Hon har tappat kontrollen över sitt författarskap och hennes älskade jul är i fara. Inte blir det bättre av att hon slår vad med sin man om att klara sig utan sociala medier i en hel vecka. Julen närmar sig med stormsteg, totalrenoveringen av köket förvandlas till en katastrof , hennes bok rusar på försäljningslistorna och hon syns på löpsedlarna i en het omfamning med en främling.  Älskade jävla jul.... 

Mina åsikter
Jag har hört väldigt mycket bra om den här boken, men jag trodde ju verkligen att det skulle vara en mer julig bok = att man skulle få julstämning istället blev det mer julångest. 

Jag förstår verkligen Amys frustration när mannen snarkar så hon inte kan sova, hur hon pratar men han inte riktigt lyssnar och hans "jag kan själv" när det där köket ska bli färdigt.  Men vilket kaos alla verkar ha i sina liv, jag tycker det är tråkigt att Amys familj inte verkar stötta hennes författarsatsning utan det känns lite som att de låter henne hållas och hoppas hon snart inser att hon ska sluta drömma och skaffa sig ett jobb igen. 

Det var väldigt intressant att läsa just hur socialamedier påverkar författare, en bok, om någonting blir populärt eller aldrig märks av. Och jag förstår verkligen grejen med en paus från det men kanske inte om det är ens sätt att synas för att kunna leva på sin dröm? 

Jag kände mig mest stressad och irriterad när jag läste, julstämningen kom verkligen inte, däremot gick boken väldigt fort att läsa. Det är en tankeställare om traditioner och vem man gör dessa för men jag har svårt att känna den där julstressen när jag gör saker i gott om tid och det finns ingen press på att vi ska göra saker på ett visst sätt utan för oss är julen ett tillfälle att umgås. Men jag förstår om många andra känner igen sig i stressen och pressen. 

Betyg 2 av 5 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...