10 februari 2019

Stina Jackson - Silvervägen

Titel & OmslagSnyggt omslag som passar jätte bra till handlingen, och titeln likaså. Silvervägen är välkänd för oss som bor här uppe i norr.

HandlingSedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen den väg som kallas silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.
Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade. 

Mina åsikter
Glimmersträsk heter egentligen Glommersträsk och de övriga orterna finns också på riktigt, jag gillar att man verkligen har gjort ordentlig efterforskning. Silvervägen stämmer också in, i att vi kallar den för. Det händer inte så mycket i första halvan av boken, utan vi får lära känna väldigt många karaktärer, och jag tycker verkligen så synd om Lelle, att inte kunna gå vidare för han behöver få veta vad som hänt Lina. Jag gillar hu Lelle försöker ta hand om Meja, att han ser att hon behöver en vuxen som stöd när hennes mamma inte klarar av att vara det, det visar verkligen hopp om mänskligheten och det är så många som hade behövt det stöd som Meja får av Lelle. 

Spoiler varning

Fy vad det var hemskt att läsa att Lina hade varit levandes så länge medans hennes pappa hade letat efter henne utan att finna minsta ledtråd. Skönt för föräldrarna att få ett avslut men stackars Lina att genom gå någonting sådant. Jag förstår ju att den där familjen levde som de gjorde, de gjorde som man gjorde förr i tiden, man gömde eller lämnade i skogen att dö de som var mentalt handikappade på något sätt.Men bara för det är det inte rätt, han hade behövt hjälp och det för länge sedan, de borde ha räddat Lina och gett sin son hjälp.
Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...