16 november 2018

Rhiannon Navin - Ensam kvar

Titel & Omsorg
Titeln är klockren för handlingen och omslaget passar så bra.

Handling
Sexårige Zach Taylor sitter intryckt i en garderob tillsammans med sinaklasskompisar och sin lärare. En ung man går genom skolans korridorer och skjuter. Zack räknar skotten - pang, pang, pang - men anar inte att ett av dem just har dödat hans storebror Andy.

Händelsen får familjen att falla isär. Zach mamma tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som hon ställer till svars för dådet. Pappan distanserar sig alltmer och Zach själv tar sin tillflykt till böckernas värld. Slutligen inser Zach, med ett barns osvikliga optimism och envishet. att det bara finns ett sätt att rädda sin mamma: att få henne att förlåta.

Mina åsikter

Det här är en sådan fruktansvärd bok, jag var tvungen att varva läsningen med lite annat för att jag grät så mycket och det blev så jobbigt att läsa. Rhiannon Navin är verkligen jätte duktig på att skriva ur Zach synvinkel, hans känslor, hur han upplever allting, hur alla andra är runt omkring han. Det är så hemskt att en sexåring helt plötsligt ska orka med så mycket, vara förälder åt sina föräldrar istället för att få hjälp att själv kunna gå vidare med livet. Det är ungefär som att vuxna fastnar i sin egna sorg och bara för att Zach är ett barn så ska han orka hantera sånt en vuxen inte orkar hantera? 

Spoiler varning!
Jag lider så mycket med alla, men speciellt med Zach för det är verkligen som att ingen ser han, hans föräldrar är så upptagna med sin egna sorg och alla andra försöker beklaga sorgen och hjälpa hans föräldrar. Men Zach då?  Den lilla pojken som gömmer sig i sin brors garderob för att komma bort från känslan av att vara ensam.

Det är även så klart synd om skyttens föräldrar, att få ett barn som är så arg att det går och skjuter ner massa barn för att få någon slags hämnd. Sen blir jag så arg på Rickys mamma Nancy, som haft en affär med Zach och Andys pappa, Ricky dog också i skjutningen men hon är helt fixerad och vill inte att affären ska var avslutad. Att hon senare dog gjorde att Zachs mamma fick veta om affären, så skönt för Zach att inte behöva hålla det hemligt att han visste en sådan stor grej. Och på sätt och vis så fick det här Zachs mamma att vakna upp lite ur sin självömkan och bitterhet och blev förbannad i stället, hon fick ny fokus och jag tror det var bra för att hon inte skulle gräva ner sig ännu mer i sin bitterhet och sorg.
Betyg 5 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

1 kommentar:

  1. En femma alltså. Ska snart läsa den så jag kollade bara på betyget :)

    SvaraRadera

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...