14 september 2017

Victoria Aveyard - Kungens fånge

Bok #3 i Victoria Aveyards Röddrottning serie
Titel & Omslag
Kungens fånge passar riktigt bra, Mare är kungens fånge och kronan på bilden är det serien handlar om, vem som härskar och från kronan rinner det både rött- och silverblod.

Handling
Mare Barrow är fånge hos kung Maven Calore, med tyststen ser de till att lilla blixtbäraren inte har några förmågor utan är hjälplös och lever bara på nåder. Maven fortsätter i sin mors fotspår och dödar de som behöver dödas för att han ska kunna behålla kontrollen över sitt rike och över sin fånge som han vägrar döda trots att det är vad många vill, men nej Maven gör allt för att behålla Mare och sin krona. Samtidigt fortsätter Mares gäng av blandblodiga och röda att organisera sig, de är less på att leva sämre än silvrarna, de gör uppror för bättre liv och tränar för att kunna slåss. Prins Cal, han som egentligen borde vara kung befinner sig i exil och är beredd att göra vad som helst för att Mare ska bli fri men när blod ställs mot blod, förmåga mot förmåga så finns det kanske inte någon kvar som kan släcka elden.

Mina åsikter
Eftersom del två (Glassvärdet) i serien inte riktigt föll mig i smaken, verkligen en typisk mellanbok så hade jag inte så höga förväntningar på den här delen, och ja visst det är också mycket av en transportsträcka men riktigt bra eftersom den låter oss lära känna karaktärerna mer på djupet samtidigt som det driver storyn framåt. Även fast Mare inte har sina förmågor så fortsätter hon att vara sig själv, hon slutar lita på folk men hon lär sig att läsa av situationer. Maven kommer aldrig älska någon igen och är inte villig att låta Mare vara lycklig med någon annan, därför kan han inte döda henne utan förvarar henne, han är fortfarande som ett bortskämt barn men nu med mer makt än han vet hur man ska hantera. Det finns många i Mavens närhet som vill störta honom och även de allierade lever bara här och nu och planerar att ta över makten direkt de får chansen.
Slutet då? Ja vad ska man säga, jag älskade stora delar av slutet, framtill Cals beslut som gör att jag hoppas det kommer ordna till sig i fjärde och sista delen, serien heter Röddrottning och det måste väll betyda ett lyckligt slut?

Betyg 4 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

1 kommentar:

  1. Åh, jag som trodde att det här var en tredje och avslutande del. Jag har läst första två och gillade men har glömt väldigt mycket, tror du att det funkar att läsa tredje direkt eller borde jag skumläsa de andra först?

    SvaraRadera

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...