16 mars 2017

Helgfrågan v. 11

Torsdag och idag kom då helgfrågan, och den här helgen undrar Mia Vad vi tror omslaget har för betydelse när man köper en bok.

Alltså en bok kan ju locka mig till att lyfta upp den för att läsa baksidan, men jag kommer nog aldrig köpa en bok pga dess omslag eller låta bli att köpa en bok pga dess omslag. Jag har massor med böcker här hemma som jag vill läsa, hade jag velat ha snygga böcker som jag ville ställa ut eller liknande så hade jag nog varit en boksamlare av något slag. Dessutom syns ju inte framsidan av böckerna speciellt ofta när de står i bokhyllan och visar sin rygg.


15 kommentarer:

  1. När det gäller böcker som jag inte vet så mycket om tror jag att jag omedvetet först tittar på dem som har spännande omslag.

    SvaraRadera
  2. ett vackert bokomslag är ju i regel det första en ser av en bok i bokhandeln t. ex. och det lockar ju

    SvaraRadera
  3. Jag köper aldrig böcker bara pga omslaget men det finns ett undantas, en serie läderombundna klassiker, som jag köper nästan bara för att omslaget är så snyggt.

    SvaraRadera
  4. boksamlare är jag nog, säger aldrig aldrig

    SvaraRadera
  5. Jag har köpt böcker "nästan" bara för det fina omslaget.

    SvaraRadera
  6. När jag var yngre köpte jag en del böcker mer eller mindre för omslaget, ibland var boken bra andra gånger inte. Numera köper jag inte så mycket böcker, men det kan vara lite kul med fina omslag, även om innehållet och författaren är det viktigaste.

    SvaraRadera
  7. För mig slutar omslaget spela roll så fort det har fått mig att plocka upp boken för att läsa på baksidan :)

    SvaraRadera
  8. Jag kan lockas av ett fint omslag men för att jag ska köpa/låna och läsa så vill jag gärna veta mer om tex handlingen och genre.

    SvaraRadera
  9. Numera läser jag oftast förlagens kataloger med kommande böcker och planerar vad jag vill läsa utifrån det, då spelar inte omslagen någon större roll. Men jag tycker ändå att de har en betydelse för vilken känsla man får för en bok.

    SvaraRadera
  10. Om omslaget är snygg tå kan det bidra till att man plockar upp boken, men sedan är det baksidestexten som avgör om jag köper den eller ej.

    SvaraRadera
  11. omslaget är ju det första man ser men verkar inte boken intressant för övrigt så köper jag inte.

    SvaraRadera
  12. Jag har också tänkt på det där med ryggarna, senast när jag ställde in Kristina Ohlssons senaste bok - den raden i den serien matchade varandra bra.

    SvaraRadera
  13. Visst är det så att innehållet ändå är det viktigaste, men om boken har snyggt omslag så är det ju en trevlig bonus :)

    SvaraRadera
  14. Det är ju insidan som räknas, men blicken kan ju fastna vid det yttre till att börja med. Skulle nog aldrig köpa eller låna en bok bara p.g.a omslaget, oftast är det väl baksidestexten som är avgörande då det gäller böcker man tidigare inte känner till.

    SvaraRadera
  15. En boks omslag kan verkligen fungera som lockmedel för mig men det är även andra som saker som spelar in om jag väljer att läsa eller inte.

    SvaraRadera

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...