27 februari 2017

Veronica Roth - Dödensmärken


Första delen i Veronica Roths nya bokserie.  
Det är en värld där alla som föds utvecklar en flödesgåva, en unik förmåga. Cyra är syster till Ryzek Noavek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket, Cyras flödesgåva gör att hon med en enkel beröring kan få andra människor att känna ofattbar smärta, något som hennes bror utnyttjar för att plåga sina fiender. Men Cyra är mer än Ryzeks vapen, hon är även snabbtänkt och vet mer än Ryzek tror, och framför allt så vet hon vad Ryzek fruktar mer än något annat. 

Akos är från den fredsälskande nationen Thuve och har en gränslös lojalitet till sin familj, han skyddas själv av en speciell gåva men hans gåva är inte till någon hjälp när han och hans bror tillfångatas av Ryzeks hantlangare. Akos och Cyra lär känna varandra och allt eftersom minskar klyftan mellan dem för de behöver varandra för att överleva och för att kunna besegra deras gemensamma fiende. 

Oj vilken komplicerad handling, jag kan då inte säga annat än att Veronica Roth i alla fall har väldigt livlig fantasi, den här världen som är i Dödens märken är väldigt komplicerad och vilka konstiga namn hon har på allting. Det är många karaktärer, det är ställen och det här med flödesgåvor, så det är väldigt mycket att hålla reda på och det tar nästan halva boken innan man är inne i handlingen och det är väldigt seg läsning. Det händer saker, man får veta saker men det går långsamt och är så mycket fakta man behöver få veta, jag vet inte om man hade kunnat göra boken kortare utan att gå miste om viktiga saker samtidigt som jag hade velat ha högre tempo. När man väl kommer in i bokens handling så borde handlingen flyta på bättre men jag tycker det fortsätter att vara segt och det är segt tills slutet och när boken är slut har man väldigt många obesvarade frågor som jag hoppas vi får svar på i nästa bok.Jag är glad att det här bara ska bli en duologi, men jag tror också att nästa bok kommer vara så mycket bättre när man är insatt i världen. 
Betyg 3 av 5
boken finns att köpas på cdon adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den, men gillar också att folk tycker så olika om den.

    SvaraRadera
  2. Har varit nyfiken på den här, men vet hur mycket jag störde mig på de uteblivna svaren i Divergent och Insurgent. Kanske inte är värt det. Hmmm...

    SvaraRadera

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...