12 april 2016

Det här med rec.ex och bokförlag

Oj vad förlag är olika, vissa skickar så gärna rec.ex, andra skickar bara e-böcker och vissa skickar inte alls om du inte har nog stor blogg.
Sen finns det även vissa som skickar böcker du inte har efterfrågat.

Men värst av allt är nog de bokförlag som ljuger, "nej vi skickar inte fysiska exemplar som rec.ex" men hej hoppsan så ser man då att andra bokbloggare har fått.
Och jag förstår mig faktiskt inte alls heller på de förlag som inte ens vill skicka e-böcker om man inte har stor nog blogg, för det ger ju bara reklam och det kostar ingenting. Missförstå mig rätt jag förstår verkligen att man vill nå ut till så många som möjligt som förlag för att få sälja så mycket som möjligt, men man kan ju i alla fall då vara ärlig och säga att nej du har för lite läsare eller vi tycker inte din blogg är bra nog eller vad nu anledningen är man behöver inte ljuga eller vara otrevlig.

För helt spontant så känner jag så här, om vuxna människor inte ens kan vara trevliga i mail, kan låta bli att ljuga i ett mail till en person de mest trolig aldrig lär träffa, det handlar om att vara trevlig och visa respekt för andra men klarar man inte det då kan man inte kräva att ungdomar och barn ska vara bättre va?

Själv när man får förfrågan om man vill läsa en specifik bok om man då skulle ge ett otrevligt svar då slutar förlaget garanterat att höra av sig och man får ett sämre rykte.  Är man inte intresserad kan man tacka och ge ett svar utan att trampa andra på tårna.

Har ni andra bokbloggare varit med om snorkiga mail eller konstiga svar från förlag?
Jag tycker i det stora hela att de flesta förlagen är super trevliga och även om de inte kan skicka en bok för de har skickat så många eller bara ger ut e-böcker osv

Uppdatering:
Jag blev faktiskt nyfiken på att få veta hur många läsare det där förlaget kräver för att skicka ett rec.ex, svaret blev att de minsann inte har någon specifik siffra utan bedömer från gång till gång, så med andra ord så var det min blogg som inte var bra nog. Jag har tidigare inte frågat det där förlaget för att jag vet att de bara ger ut e-böcker till bokbloggare (det står tydligt på deras hemsida) men har börjat läsa lite mer e-böcker så tänkte att jag skulle slänga iväg en förfrågan, men det lär ju inte hända igen.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det inte kan vara för mycket begärt att vara trevlig tillbaka, även om förlaget ifråga tycker att ens blogg inte är stor nog. Det handlar ju delvis om deras rykte också, om det kommer ut vilket förlag det handlar om osv kanske folk börjar nobba dem av ren princip. Nej, lite hyfs, vett och etikett kan enbart vara gott!

  SvaraRadera
 2. Det går faktiskt att säga nej på ett trevligt sätt och jag tror inte jag har fått något snorkigt svar någon gång. Däremot lögner, precis som du skriver, att förlaget inte skickar pappersböcker till bloggare, men sedan ser man att andra har fått. Det är ju mycket bättre att vara ärlig. Jag frågade faktiskt den gången som de ljög för mig och fick svaret att min blogg var för liten. Vilket inte heller stämmer för jag har sett att mindre bloggar har fått pappersböcker också. Men det värsta är när de inte svarar alls, för mig är det höjden av otrevlighet och jag tycker man kan kosta på sig ett snabbt mejl när någon frågar om de vill ha nästan gratis reklam.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte eller fått en snorkigt svar, men däremot har jag varit med om inget svar ett par gånger. Plus det här med att få en e-bok då förlaget påstår att man inte ger ut fysiska böcker, trots att jag har sett 10+ andra bloggare som fått en fysisk bok. Det tycker jag är riktigt dålig stil, och jag ser mycket hellre att man är ärlig. Sen finns de ju förlag som är alldeles underbara att ha att göra med också, så det lättar ju upp lite. :)

  SvaraRadera
 4. Jag har nog aldrig fått något otrevligt svar. Men däremot det där att de inte skickar ut fysiska böcker, men sen dyker det upp hos andra bloggare, det har jag märkt några gånger. Det är lite trist.

  SvaraRadera

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...