Bokbloggsjerka 5 – 8 december

Fredag och jerka!! Tänkte snabb skriva ihop den innan jag ska fixa massa saker och sen åka till grannstaden för att förhoppningsvis shoppa de sista julklapparna!!
Ja jag gillar att vara ute i god tid så jag kan fokusera på min julstädning och julmaten och inte stressa runt i affärer med typ alla andra ;)


I dagens Jerka så undrar Annika hur man kan inspirera barn till att läsa.


Hade jag fått den här frågan för några år sedan så hade jag svarat "Ehm..nä.. antingen gillar man att läsa eller så inte..."
Men med en fyra åring hemma så har jag insett hur mycket jag påverkar henne till att vilja läsa och det gör jag egentligen omedvetet.

* Låt böcker ligga framme och låt barnen se att du läser, då väcker du en nyfikenhet hos barn att vilja läsa sig läsa eller bli läst för...
* Hitta böcker som intresserar barnet (det här gäller även under hela uppväxten...vem vill läsa en bok som man inte alls är intresserad av, inte jag i alla fall). Om mitt barn gillar bamse, batman, traktorer ja det spelar ingen roll vad så köp en bok som har åtminstone liknande innehåll.
Sen fina bilder skadar ju aldrig, till och med jag uppskattar fina bilder i barnböcker :)
* Man kan börja med att berätta om vad som är på bilderna i en barnbok, man kan hitta på historier om vad som händer och låta barnen själv vara med och hitta på historier och ibland läser man i själva boken. För första steget är ju när de bara bläddrar i tidningar och böcker och inte kan läsa men de vill titta... då växer sakta viljan till att förstå de där krumelurerna så man själv kan läsa.

Nej ut med hundarna och äta frukost innan det är dags för shopping :) Hoppas ni får en trevlig helg!

Kommentarer

Monika sa…
Visst hade det varit intressant att hitta anledningen till varför somliga älskar att läsa och andra inte. Vi är tre syskon i min familj och jag förutsätter att vi alla tre fick samma start, men det är bara jag som älskar böcker :)
Sanna sa…
Det där att låta barnen se att du läser och gillar det - det är verkligen en nyckel tror jag... Att göra läsning naturlig och självklar! Jättebra tips.
Du hade många bra tips!Och att hitta böcker som inspirerar en och är intressanta är nog viktigt för alla, oavsett ålder :)
Ja, läsning ska inte vara ett tvång utan ett nöje. Trevlig helg själv!
Ewa K sa…
Det är så det är ... barn gör som du gör. Och fina bilder hjälper till.
Helen Bruhno sa…
Bra svar! Kloka synpunkter tycker jag.
Lotten sa…
Lockande bilder i kombination med ord tror jag är riktigt viktigt.
Mrs Calloway sa…
visst är det roligt med bilderna i bilderböcker. många är så fint gjorda dessutom
Anna A sa…
Tror också det där med att hitta böcker på ett ämne som är intressant är väldigt viktigt.
Håller med dej rakt igenom! Och visst är det sant att även vuxna ska kunna njuta av en bra barnbok!
som lärare i skolan sa jag till nyfikna pojkar vad jag läste: "Den här boken är för vuxna, ni får vänta..." Gissa om pojkarna blev nyfikna! :)
Freja sa…
Mina läste när de var små, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

Populära inlägg i den här bloggen

Abdel Sellou - En oväntad vänskap

Anki Edvinsson - Lust att döda

Teen wolf ~ säsong 2