28 mars 2023

Henning Mankell - Den femte kvinnan

 

Titel & Omslag

Ett fult omslag men en rätt bra titel. 

Handling
En stjärnklar natt i september1994 ger sig en stillsam äldre herre, fågelskådare och fritidspoet, ut för att följa flyttfåglarnas avfärd från Skåne. Men han snubblar på stigen och faller i en infernaliskt gillrad fångstgrop på sina ägor. När Kurt Wallander hittar honom hänger han spetsad till döds på skarpvässade bambupålar, omsvärmad av kråkor. 

Kort tid efteråt försvinner en blomsterhandlare spårlöst. Även han hittas avrättad ute i skogen. 
Vad är det som drabbar dessa försynta herrar? Vilka är de egentligen? 

Kurt Wallander och hans kolleger inom Ystadpolisen förstår snart att dåden handlar om välriktad hämnd. Men den de jagar är en minutiöst förberedd mördare som med lätthet lurar in sina förföljare på fel spår... 

Mina åsikter
Jag lyssnade på den här boken, och den började om en miljon gånger så jag tappade lite handling i letandet efter var jag var. 

Medborgargardet går verkligen för långt och jag förstår inte hur man kan se alla som hot, speciellt inte om man är fler och personen inte ens gör någonting hotfullt. Den här boken är väldigt samhällskritisk, den är inte svart/vit utan den har massor av gråskalor och man får verkligen fundera på var gränserna går och vad som är rätt och fel. 

Men tyvärr så saknar jag lite spänning i de här böckerna, men de är ju spänningsromaner och inte thrillers. 

Betyg 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I min brevlåda [September-Oktober 2023]

  Rec.ex:  0 Överraskning:  0  Köpta/Fått:  0  Rensat bort:  241 (lästa)     177  (olästa)   Lästa:  0 Sammanfattning:  Det rensades bort en...