11 oktober 2017

Mattias Edvardsson - April April

Titel & Omslag
April träffar vi på i boken, så titeln förstår jag och omslaget passar riktigt bra in på handlingen.

Handling
Det händer att man går förbi en människa och fastnar med blicken utan att veta riktigt vad det är. Så kan man inte släppa den där personen. Man tänker att allting kunde varit annorlunda, allting förändrar, om man bara stannat och inte låtit denna människa gå förbi och försvinna. Exakt så var det med April Falk, en brännande känsla i magen, intill hjärtat, nåt som sa mig att ingenting skulle vara detsamma efter det här.

Mina åsikter
När man läser baksides texten så vet man inte riktigt vad boken handlar om, att den handlar om Hugo som egentligen inte vill ta sitt liv utan han är bara så less på att leva. Om ett självmordsförsök som inte ens hinner bli ett försök innan han hamnar på ett hvb hem och där får lära känna tre andra ungdomar som lär Hugo om vänskap och livet. När Hugo får läsa förhållningsreglerna som gäller på hvb hemmet så gillar han regeln om att mobbing är förbjudet, äntligen kanske han slipper bli mobbad. Och att han anser att hans liv är bättre på ett hvb hem än det han hade tidigare, det säger mycket om vilken bakgrund han kommer ifrån.

Alltså den här boken är SÅ bra och jag hoppas den kommer nå ut till många ungdomar och vuxna. Jag som jobbar inom psykiatri tycker det är intressant att läsa den här typen av böcker även om den inte är verklighetsbaserad men det ger en hel del tankar för det är inte en "tyck synd om mig bok" utan mer en upplysning om att så här är faktiskt livet för många ungdomar. De mår inte bra, de vet inte hur de ska hantera livet och de lyckas inte få det stöd och hjälp de behöver när de behöver det.
Betyg 5 av 5
boken finns att köpas på  adlibris  bokus  cdon

2 kommentarer:

  1. Mattias Edvardsson skriver ju så fantastiskt bra. Jag har länge tänkt läsa den här, måste skriva upp den på min lista så att den inte glöms bort igen. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera

Månadsläsning [Juni - September 2023]

  28. Magnus Nordin - Midsommar morden   29. Roslund & Hellström - Tre minuter   30. Henning Mankell - Innan frosten  31. Jonas Moström ...